Ιαπωνία: Μειώθηκε ο κίνδυνος αλλά η ανησυχία υπάρχει

default image

Ένας μήνας έχει περάσει από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι στην Ιαπωνία και η διοίκηση του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα ακόμα δεν έχει ανακτήσει τον έλεγχο των πυρηνικών αντιδραστήρων με αποτέλεσμα οι αρχές της χώρας να σχεδιάζουν επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από το κατεστραμμένο εργοστάσιο (Pics+Vid)

Ο κίνδυνος μεγάλης διαρροής ραδιενέργειας από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, το οποίο έχει υποστεί ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, έχει “μειωθεί σημαντικά”, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

“Ο κίνδυνος να χειροτερέψει η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο και να προκληθεί νέα μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά”, δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο.

“Είναι προφανές ότι το εργοστάσιο δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά”, πρόσθεσε. “Θα πρέπει να ζητήσουμε από τους κατοίκους της περιοχής να την εγκαταλείψουν στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα (…) Ομως πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί πολύ σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε πριν από μία ή ακόμη και δύο εβδομάδες μετά το σεισμό”, υπογράμμισε ο Εντάνο.

 

Επανέλαβε εξάλλου ότι η ζώνη εκκένωσης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το Φουκουσίμα 1 “αναμένεται να είναι επαρκής”.

Παρόλα αυτά πολλά μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας ανέφεραν σήμερα ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

Οι ανησυχίες για την ανικανότητα της Ιαπωνίας να ελέγξει την πυρηνική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά το σεισμό αυξάνονται με το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ναότο Καν να ηττάται σε τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή και τις γειτονικές Κίνα και Νότια Κορέα να αυξάνουν τις επικρίσεις τους.

Οι μηχανικοί στο Φουκουσίμα 1 δήλωσαν χθες Κυριακή ότι δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά στην αποκατάσταση του συστήματος ψύξης του εργοστασίου που είναι κρίσιμο, ενώ πρόσθεσαν ότι ελπίζουν να σταματήσουν σήμερα τη διαρροή ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Asahi η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει σε κάποιες περιοχές τη ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο στα 30 χιλιόμετρα εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. Η εφημερίδα Japan Times ανέφερε σε άρθρο της ότι οι αρχές θα κλείσουν τη ζώνη των 20 χιλιομέτρων και δεν θα επιτρέψουν στους κατοίκους να επιστρέψουν για να πάρουν τα υπάρχοντά τους από τα σπίτια τους.

Εξάλλου ο κυβερνήτης της επαρχίας Φουκουσίμα Γιουχέι Σάτο επέκρινε την πολιτική εκκένωσης της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι αρχικά είπαν στους κάτοικους σε ακτίνα 20 με 30 χιλιόμετρα γύρω από το Φουκουσίμα να κλειστούν στα σπίτια τους και στη συνέχεια να εκκενώσουν εθελοντικά την περιοχή.

“Οι κάτοικοι σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων είναι πραγματικά μπερδεμένοι σχετικά με το τί πρέπει να κάνουν”, δήλωσε ο Σάτο χθες Κυριακή στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου ο Σάτο θα αρνηθεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο της εταιρείας Tokyo Electric Power Co (Tepco), η οποία διαχειρίζεται το Φουκουσίμα 1, σήμερα που θα επισκεφθεί την περιοχή για να ζητήσει συγγνώμη από τους τοπικούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος της Tepco Μασατάκα Σιμίζου, 66 ετών, αναμένεται να ζητήσει συγγνώμη απο τους τοπικούς αξιωματούχους της επαρχίας Φουκουσίμα για τη συνεχιζόμενη κρίση στο εργοστάσιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji.

 

“Θα συναντηθεί με τους αξιωματούχους και τους υπαλλήλους στους οποίους θα εκφράσει για ακόμη μία φορά την ευγνωμοσύνη του για τη δουλειά που κάνουν”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Tepco Ταΐτσι Οκαζάκι.

Ο Σιμίζου, που δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δημόσια εμφάνιση από τις 13 Μαρτίου, δέχεται επικρίσεις για τη στάση που κρατά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα