Ιαπωνία: Τουλάχιστον 199 οι νεκροί από τα καιρικά φαινόμενα

Διασώστες στην Ιαπωνία, μεταφέρουν άτομο που εντόπισαν νεκρό
Διασώστες στην Ιαπωνία, μεταφέρουν άτομο που εντόπισαν νεκρό AP

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν την χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Τουλάχιστον 199 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιαπωνία, από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα δυτικά της χώρας. Τον αριθμό των νεκρών ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, έδωσε εντολή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κλιμακίου που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, να υπάρξει ταχύτερη δράση για να βοηθηθούν οι πληγέντες, τόνισε ο Σούγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο προηγούμενος επίσημος κυβερνητικός απολογισμός έκανε λόγο για 179 νεκρούς.

Ο Άμπε, ο οποίος ακύρωσε την περιοδεία του σε τέσσερα κράτη του εξωτερικού, ανάμεσά τους το Βέλγιο και τη Γαλλία, επισκέφθηκε την Τετάρτη την επαρχία Οκαγιάμα, μια από αυτές που επλήγησαν περισσότερο, και την επαρχία Χιροσίμα. Αναμένεται να επισκεφθεί άλλη μια περιοχή που επλήγη σήμερα.

Δεν έκανε δηλώσεις, αλλά είχε σύντομες, κατ' ιδίαν συναντήσεις με πληγέντες.

Πέρα από τους 199 νεκρούς που έχουν καταγράψει, οι αρχές τονίζουν πως δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει την τύχη αρκετών δεκάδων ακόμη κατοίκων. Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες για περίπου 60 αγνοούμενους.

Ο βαρύς, ακόμα προσωρινός, απολογισμός της χειρότερης καταστροφής που υπέστη η Ιαπωνία εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων από το 1982 εγείρει ερωτήματα για τις μεθόδους απομάκρυνσης κατοίκων που βρίσκονται σε κίνδυνο, αναγνώρισε η κυβέρνηση, η οποία δέχεται σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση για τη βραδύτητα με την οποία αντιμετώπισε αυτήν την κρίση.

"Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια καταστροφές που οφείλονται σε βροχοπτώσεις πολύ πιο φονικές από ό,τι προηγουμένως. Θα εξετάσουμε τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να μειώσει τους κινδύνους", είπε το απόγευμα της Τετάρτης ο Σούγκα.

Χιλιάδες πλημμυροπαθείς βρίσκονται σε δημόσια καταφύγια, ενώ άλλοι φιλοξενούνται από συγγενείς τους.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιαπωνία: Τους 141 έφτασαν οι νεκροί μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις

Ιαπωνία: Στους 81 οι νεκροί από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις

ADVERTISING

SHARE: