Ικανοποίηση Μέρκελ για τη συμφωνία με την Ελλάδα στο μεταναστευτικό

Ικανοποίηση Μέρκελ για τη συμφωνία με την Ελλάδα στο μεταναστευτικό
Α. Μέρκελ - Αλ. Τσίπρας AP

Μετά από την διμερή συμφωνία επαναπροώθησης με την Ισπανία την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι οριστικοποιήθηκε παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα. Διαπραγματεύσεις και με την Ιταλία.

Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση και την επίτευξη συμφωνίας για το μεταναστευτικό εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ.

«Χαίρομαι που οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες παρακολουθήσαμε πολύ στενά, τώρα έχουν ουσιαστικά τελειώσει και για το γεγονός ότι τώρα μπορούμε να αρχίσουμε τη δράση σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα το οποίο είχαμε προβλέψει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε χθες το βράδυ η κυρία Μέρκελ και διευκρίνισε ότι τις διαπραγματεύσεις διεξήγαγε για λογαριασμό του Βερολίνου το υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι καλό ότι καταλήξαμε σ’ αυτό το θέμα σε ένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε πως Αθήνα και Βερολίνο οριστικοποίησαν τη διμερή συμφωνία για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων που έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων Eurodac στην Ελλάδα, όπως δήλωσε στην ενημέρωση συντακτών στην γερμανική πρωτεύουσα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ελεονόρε Πέτερμαν. Η υπογραφή της συμφωνίας είναι ζήτημα ωρών ή το πολύ λίγων ημερών. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών βρίσκονται σε συνεχή αλληλογραφία για να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Η Αθήνα αναμένει την επιστροφή περιορισμένου αριθμού προσφύγων

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους αριθμούς προσφύγων που σχεδιάζεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ωστόσο ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 2.000. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Αθήνα αναμένει την επιστροφή περιορισμένου αριθμού προσφύγων. Προφανώς και επειδή αρκετοί πρόσφυγες περνούν από την Ελλάδα, στο δρόμο τους για την κεντρική Ευρώπη, χωρίς να καταγραφούν στο σύστημα Eurodac. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει, παράλληλα, επιτάχυνση της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης για περίπου 3.000 πρόσφυγες, που ζουν στην Ελλάδα και περιμένουν να αναχωρήσουν για τη Γερμανία όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους.

Η διμερής συμφωνία με την Ισπανία προβλέπει ότι η διαδικασία επιστροφής προσφύγων θα ξεκινά μέσα σε 48 ώρες από την κράτησή τους στα γερμανοαυστριακά σύνορα. Από την πλευρά της η γερμανική οργάνωση αρωγής προσφύγων Pro Asyl τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «είναι αδύνατο μέσα σε δύο μόλις μέρες να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που πρέπει να συνάδει με τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Προτού επιστρέψουν οι πρόσφυγες θα πρέπει να εξεταστεί ποιες συνθήκες διαβίωσης τους περιμένουν στην Ελλάδα και αν έχουν συγγενείς στη Γερμανία». Για το λόγο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης αρωγής, για την όλη διαδικασία πρέπει να είναι αρμόδια η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και όχι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα