Ικανοποίηση Σόιμπλε για τη θέση της Αθήνας να παραμείνει το ΔΝΤ

default image

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, τόνισε πως δεν βρέθηκε τυχαία την ίδια μέρα και ο Τόμσεν στο Βερολίνο, ενώ ζήτησε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα

Πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η πορεία ανάκαμψης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης αποτελεί προϋπόθεση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε ότι επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο.

«Είναι καλό ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε προφανώς εκ νέου αυτό που είχε ήδη αποδεχθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ότι δηλαδή το ΔΝΤ βεβαίως πρέπει να συνεχίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα – αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα απόψε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του ECOFIN και, αναφερόμενος στην επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σημείωσε ότι «αργεί κάπως, αλλά πάντα έτσι συνέβαινε με την Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες μέρες με γρήγορους ρυθμούς», καθώς «έχουμε όλοι συμφέρον από το να καταφέρουμε αυτή τη διαδικασία κατά τρόπο ώστε να μην ζημιώσει την σταδιακή ανάκαμψη» στην Ελλάδα.

Να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα

«Πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ανέδειξε το ζήτημα του συνταξιοδοτικού. «Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει προτάσεις, τις οποίες όμως πρέπει να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, εάν επαρκούν. Υπάρχει και το θέμα – συνδέεται με τις διοικήσεις των τραπεζών και με την διαμόρφωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων – της πορείας του εκσυγχρονισμού και της αποπολιτικοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και επισήμανε ότι σε αυτό αναφέρθηκε από μόνος του ο κ. Τσακαλώτος και χθες στο Eurogroup αλλά και προχθές κατά την διμερή συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Δεν ήταν σύμπτωση η επίσκεψη Τόμσεν

Στο Βερολίνο, όπως είπε, βρισκόταν προχθές και ο Διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, με τον οποίο είχε και ο ίδιος σύντομη συνάντηση. «Αυτό όμως ήταν σύμπτωση», διευκρίνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έσπευσε να επισημάνει ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθύμισε δε ότι το ΔΝΤ απέδιδε πάντα σημασία στο γεγονός ότι οι αποφάσεις του λαμβάνονται από τα ίδια του τα όργανα.

«Τον Ιούλιο-Αύγουστο, επειδή είχαμε από το προηγούμενο πρόγραμμα μια πολύπλοκη κατάσταση, είπε το ΔΝΤ ότι θα λάβει την απόφασή του στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του α’ μέρους του προγράμματος, αν και επί της αρχής έχει εκφράσει τη βούλησή του. Συμμετέχει άλλωστε στην αξιολόγηση και εμείς οι Ευρωπαίοι είπαμε – και αυτό είναι μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου και έχει συμφωνήσει ρητά και η Ελλάδα – ότι αποδίδουμε σημασία στην συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, όχι μόνο τεχνικά, αλλά και οικονομικά», υπενθύμισε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης, για να προσθέσει ότι το ΔΝΤ θεωρεί ως βασικά σημεία ενόψει της αξιολόγησης τις διοικήσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και των τραπεζών και μια επαρκή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – και κατά συνέπεια την ανάγκη χρηματοδότησης και τη μελέτη της βιωσιμότητας του χρέους. «Θεώρησα ότι δηλώσεις από την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό, στις οποίες θα μπορούσε να δοθεί η ερμηνεία ότι η Ελλάδα δεν ήθελε πλέον το ΔΝΤ , δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας. Προφανώς αυτή η συμβουλή έγινε κατανοητή στην Αθήνα και τώρα το ξεκαθάρισαν ρητά και για αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ό,τι έχει πει. Και η σημερινή συνέντευξη της κυρίας Λαγκάρντ δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Στην Κύπρο όλα βαίνουν καλώς

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενος στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι κάποια σημεία βρίσκονται σε εκκρεμότητα, «αλλά η θετική είδηση για την Κύπρο είναι ότι πέρα από το γεγονός ότι το πρόγραμμα κυλάει καλά, εκπνέει τον Μάρτιο». Ένα μεγάλο μέρος των πόρων που είχαν προβλεφθεί στο πρόγραμμα δεν χρειάζονται και αυτό δείχνει ότι είμαστε και εκεί σε έναν καλό δρόμο, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ότι η Κύπρος ξεπέρασε τους στόχους του προϋπολογισμού και πέτυχε το 2015 ανάπτυξη 1,4%. «Όλα αυτά είναι αρκετά καλά και αυτό σημαίνει ότι, όταν το πρόγραμμα για την Κύπρο εκπνεύσει, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα σε πρόγραμμα», δήλωσε.

Να προστατευθεί η Σένγκεν

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν για μια κοινή λύση προκειμένου να προστατευθεί, όπως είπε, η Σένγκεν και να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ειδικά πάντως για τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Τουρκία, εξήγησε ότι τα χρήματα πρέπει να ζητηθούν από τα κράτη-μέλη και «αν δεν μπορούμε να το κάνουμε όλοι, τότε πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους, π.χ. μια συμμαχία προθύμων».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν ακόμη ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι αποκλειστικό πρόβλημα της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι κατά την συζήτηση με τον κ. Τσακαλώτο οι δυο τους συμφώνησαν ότι «εάν αναγκαστούμε εμείς να κάνουμε αυτό που έκανε η Σουηδία (ενν. την επαναφορά των ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα με την Δανία), τότε πολύ γρήγορα η Ελλάδα θα υφίστατο τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης». Και αυτό δεν θα ήταν καν ζήτημα μηνών, προειδοποίησε. «Η Ευρώπη βρίσκεται πραγματικά σε δύσκολη κατάσταση κινδύνου και αυτό πρέπει συνεχώς να το υπενθυμίζουμε σε πολλούς», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα