Ινδία: Ανοίγουν και πάλι τα σχολεία παρά τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ινδία: Ανοίγουν και πάλι τα σχολεία παρά τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία AP Photo/Shonal Ganguly

Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στο Νέο Δελχί λόγω των αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σύμφωνα με τις αρχές το επίπεδα μόλυνσης άλλαξαν κατηγορία από "σοβαρή" σε "πολύ κακή".

Τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν και πάλι αυτή την εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, και θα αρθούν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί σε συγκεκριμένες εργασίες στον κατασκευαστικό κλάδο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των αρχών, στην οποία εξηγούν ότι τα επίπεδα της μόλυνσης βελτιώθηκαν και άλλαξαν κατηγορία, από την κατηγορία “σοβαρή” στην κατηγορία “πολύ κακή”.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ξυπνούν με έναν ομιχλώδη, γκρι ουρανό.

Κάθε χειμώνα ο αέρας γίνεται ολοένα και πιο κρύος ενώ μια κιτρινωπή και τοξική ομίχλη καλύπτει την πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, που τροφοδοτείται από τα νέφη από τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στο ύπαιθρο, τις εκπομπές από τη βιομηχανία και τις οδικές μεταφορές.

Σήμερα ο δείκτης ποιότητας του αέρα σχεδόν σε όλους τους σταθμούς παρακολούθησης της πόλης ήταν μεταξύ 300 και 400 στην κλίμακα ή αλλιώς στην κατηγορία “πολύ κακή”, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς προκαλεί νόσους του αναπνευστικού, όταν η έκθεση είναι παρατεταμένη. Ωστόσο, υπήρξε βελτίωση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα όπου ο ίδιος δείκτης ήταν 400-500, κάτι που περιγράφεται ως “σοβαρό“.

Άλλαξαν οι οδηγίες για τηλεργασία και τα γραφεία λειτουργούν από σήμερα σε πλήρη χωρητικότητα“, είπε στους δημοσιογράφους ο τοπικός υπουργός περιβάλλοντος Γκόπαλ Ράι. Ωστόσο, πολλοί από τους κατοίκους δυσανασχετούν με την συγκεκριμένη απόφαση και δηλώνουν πως θέλουν να παραμείνουν σπίτι τους για λόγους ασφαλείας.

Τα δημοτικά σχολεία πρόκειται να ανοίξουν την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική και οι πολιτειακές κυβερνήσεις επέβαλαν το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, απαγόρευσαν την είσοδο των ντιζελοκίνητων οχημάτων που μετέφεραν μη απαραίτητα αγαθά και ανέστειλαν τις περισσότερες εργασίες κατασκευών και κατεδάφισης στην περιοχή της πρωτεύουσας, του Νέου Δελχί.

Όπως είπε ο υπουργός περιβάλλοντος, εξακολουθούν να απαγορεύονται τα έργα κατεδάφισης και κατασκευών, αλλά θα επιτρέπονται τα δημόσια έργα που συνδέονται με τους αυτοκινητοδρόμους.

Ωστόσο, όπως έγραψε στην ιστοσελίδα του το Σύστημα Ποιότητας του Αέρα και Πρόβλεψης και Έρευνας του Καιρού, η ποιότητα του αέρα πιθανόν να επιδεινωθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Νέο Δελχί έρχεται αντιμέτωπο με το τοξικό νέφος ενώ συνολικά στην Ινδία ο μολυσμένος αέρας σκοτώνει ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα