Ινδονησία: Θρήνος για τους εκατοντάδες νεκρούς – Μια από τις χειρότερες γηπεδικές τραγωδίες

Ινδονησία: Θρήνος για τους εκατοντάδες νεκρούς – Μια από τις χειρότερες γηπεδικές τραγωδίες
Τα επεισόδια που ξέσπασαν στην Ινδονησία AP

Οργή και θλίψη προκαλούν τα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στην Ινδονησία. Θρήνος για τους 125 νεκρούς και αντιδράσεις για την αστυνομική βαρβαρότητα.

Στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν καταγραφεί εκατοντάδες αιματηρά περιστατικά ως αποτέλεσμα της βίας που πολύ συχνά καταγράφεται στα γήπεδα. Η τραγωδία που εκτυλίχθηκε το Σάββατο στην Ινδονησία ωστόσο, αποτελεί ίσως το πιο τραγικό συμβάν, με 125 φιλάθλους να χάνουν τη ζωή τους σε ένα στάδιο με περίπου 42.000 θεατές.

Όλα ξεκίνησαν, όταν με το πέρας του αγώνα οπαδοί της Arema FC της ομάδας που ηττήθηκε από την Persebaya Surabaya εισέβαλαν στο γήπεδο διαμαρτυρόμενοι με την αστυνομία που βρισκόταν στον χώρο να απαντά με βία και εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Μια γυναίκα κατέρρευσε, όταν έμαθε πως μέλος της οικογένειάς της βρισκόταν μεταξύ των θυμάτων της τραγωδίας στην Ινδονησία AP

Σύμφωνα με την Washington Post, οι περισσότεροι θάνατοι προήλθαν από ασφυξία. Πολλοί από αυτούς που βρίσκονταν στο γήπεδο, με το ξέσπασμα των επεισοδίων έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο με αποτέλεσμα αρκετοί να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου, μεταξύ αυτών και παιδιά.

Ασθενοφόρα έσπευσαν στο στάδιο, ωστόσο εξαιτίας του πανικού και των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει ελάχιστοι γιατροί κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο και να παρέχουν βοήθεια στους τραυματίες.

Φίλαθλοι ποδοσφαίρου και πολίτες της Ινδονησίας ανάβουν κεριά στην μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους AP

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως οι νεκροί ανέρχονταν σε 174 στη συνέχεια οι αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων από την τραγωδία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας της Ανατολικής Ιάβα, Εμίλ Νταρντάκ, έχουν διαπιστωθεί 125 νεκροί, εκ των οποίων οι 124 έχουν ταυτοποιηθεί.

Από τους νεκρούς της τραγωδίας 78 ήταν κάτω των 30 ενώ από αυτούς 38 ήταν παιδιά και έφηβοι. Το νεότερο θύμα ήταν μόλις 10 ετών. Όσον αφορά στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν, οι επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 323 τραυματίες με περισσότερους από 100 να βρίσκονται σε ΜΕΘ και 11 από αυτούς να είναι σε κρίσιμη κατάσταση

Το άδειο γήπεδο AP

Επικράτησε αναρχία. Άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς, να καταστρέφουν αυτοκίνητα” ανέφερε ο Nico Afinta, αρχηγός της τοπικής αστυνομίας. Από την πλευρά της η FIFA, έχει προειδοποιήσει για τη χρήση δακρυγόνων στα γήπεδα, στο πλαίσιο των κανονισμών ασφαλείας που έχει θεσπίσει.

“Πολλοί από τους φίλους μας έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας της απάνθρωπης αντίδρασης των αστυνομικών” είπε ο Muhammad Rian 22 ετών με δάκρυα στα μάτια, καθώς νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Kanjuruhan με ένα σπασμένο χέρι. “Τόσες ζωές χάθηκαν άδικα”. Πολλοί από τους τραυματίες στο εν λόγω νοσοκομείο υπέφεραν από μετατραυματικό στρες ενώ αντιμετώπιζαν δυσκολία στην αναπνοή και έλλειψη οξυγόνου.

Ο πρόεδρος της χώρας, Joko Widodo υπογράμμισε πως ελπίζει οι αρχές να επαναπροσδιορίσουν την ασφάλεια στους αγώνες καθώς και πως η τραγωδία αυτή θα είναι και η τελευταία στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας.

Η FIFA ζήτησε αναφορά για το περιστατικό από την PSSI, την Ποδοσφαιρική Ένωση της Ινδονησίας, η οποία έστειλε μια αρμόδια ομάδα για έρευνα.

Την Κυριακή εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες του σταδίου, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδία, αφήνοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά. Μηνύματα όπως “Το ποδόσφαιρο της Ινδονησίας θρηνεί” αλλά και “Σταματήστε την αστυνομική βαρβαρότητα” αντηχούν απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Το τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα επέκρινε έντονα την εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία σημειώνοντας συγκεκριμένα πως “Η χρήση βίας από το κράτος, που είχε ως σκοπό να συγκρατήσει και να ελέγξει τα πλήθη, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί“.

Τραγωδία σε γήπεδο στην Ινδονησία 2022 Trisnadi/AP

Μια από τις χειρότερες τραγωδίες σε γήπεδο

Η τραγωδία στην Ινδονησία είναι μια από τις χειρότερες που έχουν συμβεί ποτέ σε γήπεδο.

Το 1964, συνολικά 320 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα Περού – Αργεντινή στη Λίμα για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 1985, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 600 τραυματίστηκαν στο στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλλες του Βελγίου, όταν οπαδοί συνεθλίβησαν σε έναν τοίχο που στη συνέχεια κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του τελικού του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μεταξύ της Λίβερπουλ (Αγγλία) και της Γιουβέντους (Ιταλία).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο στάδιο Χίλσμπορο στο Σέφιλντ το 1989, 97 οπαδοί της Λίβερπουλ που παρευρέθηκαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας εναντίον της Νότιγχαμ Φόρεστ, πέθαναν από ασφυξία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version