“Σφαγή” Μέρκελ – Ερντογάν για τη Συρία

“Σφαγή” Μέρκελ – Ερντογάν για τη Συρία
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την καγκελάριο της Γερμανίας Α.Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών τους στο Βερολίνο AP

Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας και το tweet του Τραμπ που προϊδεάζουν για τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ. "Υποστηρίζει η Μέρκελ την τρομοκρατική οργάνωση; " η απάντηση Ερντογάν στο αίτημα της Γερμανίδας Καγκελαρίου να βάλει τέλος στην αιματοχυσία.

Να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία προετοιμάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε στο CBS ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάρκ Έσπερ, ο οποίος χαρακτήρισε “έγκλημα πολέμου” τη δράση των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η απόσυρση των στρατευμάτων χαρακτηρίζεται “δώρο” στον Ερντογάν, που πλέον θα έχει όλο το πεδίο ελεύθερο να συνεχίσει την αιματοχυσία στην περιοχή.

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με όσα έγραψε ο ίδιος στο twitter.

«Συζητάω με τον Λίντσεϊ Γρέιαμ και πολλά μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Δημοκρατικοί, για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, ίσως χρειαστεί επιπλέον νομοθεσία. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το θέμα. Η Τουρκία ζήτησε να μην γίνει. Μείνετε συντονισμένοι» έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος, επιχειρώντας να αναστρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εναντίον του για τους χειρισμούς του στο θέμα των Κούρδων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει άμεσα την στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

“Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης,” δήλωσε σε ανακοίνωση του, εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του περιέγραψε τη δική του αντίδραση. «Είναι περίεργη η γερμανική στάση… Υποστηρίζει η Μέρκελ την τρομοκρατική οργάνωση; (PKK)»

«Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα. «Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;»

«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές» ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν κι ενώ χθες η Γερμανία -μαζί με την Γαλλία- ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Αμερικανικό στρατιωτικό όχημα στη Συρία AP

Στο πεδίο των μαχών, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι μία τουρκική αεροπορική επιδρομή που έγινε σήμερα, κατά της συριακής πόλη Ρας αλ Άιν, είχε ως συνέπεια τον θάνατο εννέα ανθρώπων, μεταξύ αυτών πέντε αμάχων.

Ο διευθυντής του παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός έπληξε μία συγκέντρωση αμάχων που είχαν έρθει στην πόλη Ρας αλ Άιν από την πόλη Καμισλί για δείξουν την υποστήριξή τους, καθώς η Ρας αλ Άιν βρίσκεται στο στόχαστρο των επιθέσεων από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Ένας εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων, δήλωσε ότι η επίθεση αυτή έγινε κατά ενός “κομβόι με αμάχους.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version