ΗΠΑ: Τέσσερα χρόνια μετά την εκτέλεσή του, το DNA “έδειξε” άλλον δολοφόνο

ΗΠΑ: Τέσσερα χρόνια μετά την εκτέλεσή του, το DNA “έδειξε” άλλον δολοφόνο
Ο Ledell Lee AP

Ο Ledell Lee που επί 22 χρόνια επέμενε πως ήταν αθώος και που εκτελέστηκε, αποδείχθηκε πως έλεγε αλήθεια. Άλλο ένα τρανό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η θανατική καταδίκη θα πρέπει να καταργηθεί, χθες.

Τέσσερα χρόνια μετά την εκτέλεση του Ledell Lee, το DNA ενός άλλου ατόμου βρέθηκε πάνω σε όπλο που εμπλέκεται στη δολοφονία για την οποία κατηγορήθηκε. Ο Ledell Lee που επί 22 χρόνια υποστήριζε πως ήταν αθώος, έλεγε αλήθεια.

Οι τελευταίες μου λέξεις, πάντα θα είναι οι εξής: Είμαι ένας αθώος άνθρωπος“, είχε πει σε συνέντευξη στο BBC στις 19 Απριλίου του 2017, μία ημέρα πριν του χορηγηθεί θανατηφόρα ένεση.

Η Patricia Young, η μικρή αδερφή του Lee, αγωνίζεται εδώ και χρόνια για να αποδείξει ότι δεν ήταν ο αδερφός της ο άνθρωπος που στραγγάλισε και σκότωσε την 26χρονη Debra Reese, χρησιμοποιώντας τάβλα κρεβατιού, σε προάστιο της Αρκάνσα, στις ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι που συνεργάστηκαν με το Innocence Project και την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών ήταν εκείνοι που κατάφεραν να αποδείξουν την αθωότητα του Lee, υποστηρίζοντας ότι το DNA -το οποίο μάλιστα δεν είχε ερευνηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν- που βρέθηκε στο όπλο, δεν ανήκει σε εκείνον.

Η συγκεκριμένη οργάνωση (The Innocence Project) είχε ασκήσει πολλαπλές πιέσεις στο παρελθόν ώστε να γίνουν τεστ DNA, ακόμα και την παραμονή της εκτέλεσης του άτυχου άνδρα, ωστόσο τα αιτήματα απορρίφθηκαν όλα.

Ο Ledell Lee AP

Η εκτέλεση του Lee στις 20 Απριλίου του 2017 ήταν η πρώτη σε μία περίοδο τουλάχιστον 10 ετών στην εν λόγω Πολιτεία. Υπάρχουν κατηγορίες ότι το κράτος πίεσε να γίνει εσπευσμένα η εκτέλεση ώστε να προλάβουν τη λήξη του θανατηφόρου ενέσιμου φαρμάκου.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, ο Κυβερνήτης Asa Hutchinson δήλωσε αμετανόητος για την εκτέλεση του Lee. “Είναι καθήκον μου να ακολουθώ τον νόμο. Είναι γεγονός ότι η κριτική επιτροπή τον έκρινε ένοχο βάσει των στοιχείων που είχε. Τα νέα στοιχεία με το DNA παραμένουν ασαφή”, είπε χαρακτηριστικά.

Η Leslie Rutledge, γενική εισαγγελέας του Αρκάνσας, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν την αφορούν οι νέες εξελίξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version