ΗΠΑ: Επικράτηση Μπάιντεν και μήνυμα στον Σάντερς – “Μαζί θα νικήσουμε τον Τραμπ”

ΗΠΑ: Επικράτηση Μπάιντεν και μήνυμα στον Σάντερς – “Μαζί θα νικήσουμε τον Τραμπ”
Ο Τζο Μπάιντεν AP

Σε άνετες νίκες σε Μισισιπή, Μιζούρι και Μίσιγκαν οδεύει ο Τζο Μπάιντεν. "'Έχουμε τον ίδιο στόχο" δήλωσε για τον Τραμπ στον αντίπαλό του, Μπέρνι Σάντερς.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έτεινε το χέρι στον αντίπαλό του Μπέρνι Σάντερς χθες Τρίτη [το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας] μετά τη διαφαινόμενη άνετη επικράτησή του σε τουλάχιστον τρεις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην πολιτεία Μίσιγκαν, η οποία χαρακτηριζόταν αναμέτρηση-κλειδί.

Υιοθετώντας συμφιλιωτικό τόνο καθώς ανακήρυσσε τη νίκη του στις τρεις από τις έξι πολιτείες όπου διεξήχθησαν εσωκομματικές ψηφοφορίες χθες, ο Τζο Μπάντεν τόνισε ότι θέλει «να ευχαριστήσει τον Μπέρνι Σάντερς και τους υποστηρικτές του για την ακούραστη ενέργειά τους και το πάθος τους», προσθέτοντας πως «έχουμε τον ίδιο στόχο και μαζί θα νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ», κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φιλαδέλφεια.

Άνετες νίκες σε Μισισιπή και Μιζούρι

Ο Τζο Μπάιντεν οδεύει σε άνετες νίκες επί του Μπέρνι Σάντερς στις εσωκομματικές διαδικασίες των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψηφίου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις πολιτείες του Μισισιπή και του Μιζούρι, κατά εκτιμήσεις και στατιστικές προβολές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Στο Μιζούρι οι πρώτες εκτιμήσεις της εταιρείας Edison Research δίνουν στον κεντρώο Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα, τουλάχιστον 13 αντιπροσώπους στο κομματικό συνέδριο και στον προοδευτικό γερουσιαστή Σάντερς τουλάχιστον 5. Στο Μισισιπή, ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 8 αντιπροσώπους, κατά την ίδια πηγή.

Ο Τζο Μπάιντεν, γύρω από τον οποίο συσπειρώθηκαν τελευταία οι κεντρώοι υποψήφιοι αλλά και μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού των Δημοκρατικών, καταφέρνει έτσι ένα πρώτο χτύπημα στη μάχη του με τον Σάντερς. Συνολικά, χθες Τρίτη διεξάγονταν εσωκομματικές αναμετρήσεις σε έξι πολιτείες, με τα αποτελέσματα να αναμένονται ακόμη. Στις δύο πολιτείες για τις οποίες μεταδόθηκαν εκτιμήσεις, όπως και στη Βόρεια Ντακότα, τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν (στις 02:00 της Τρίτης ώρα Ελλάδας), στις υπόλοιπες τρεις οι ψηφοφορίες ήταν σε εξέλιξη.

Όπως και σε προηγούμενες αναμετρήσεις, η υποστήριξη προς τον Μπάιντεν είναι συντριπτική μεταξύ των αφροαμερικανών Δημοκρατικών: στον Μισισιπή, όπου τα δύο τρίτα της εκλογικής βάσης του κόμματος είναι Αφροαμερικανοί, ο Μπάιντεν εξασφαλίζει πάνω από το 80% των ψήφων τους.

Ο 78χρονος Σάντερς, ο «δημοκρατικός σοσιαλιστής» γερουσιαστής του Βερμόντ, ευελπιστεί να ανατρέψει τα προγνωστικά και να καταφέρει μια μεγάλη νίκη στο Μίσιγκαν, για να μείνει στην κούρσα. Το 2016, είχε σημειώσει μια εκπληκτική για τους περισσότερους αναλυτές νίκη επί της Χίλαρι Κλίντον στη βόρεια πολιτεία, γεγονός που σήμανε παρατεταμένη μάχη. Ο Μπάιντεν ελπίζει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο στο Μίσιγκαν, όπου διακυβεύονταν οι περισσότεροι αντιπρόσωποι στο συνέδριο από κάθε άλλη πολιτεία που ψήφισε χθες (125). Στις έξι αναμετρήσεις της Τρίτης κρίνονταν 352 αντιπρόσωποι από τους συνολικά σχεδόν 4.000, ή περίπου το 10%.

Εσωκομματικές διαδικασίες διεξήχθησαν επίσης στις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Άινταχο.

Και οι δύο υποψήφιοι ανακοίνωσαν την ακύρωση των συγκεντρώσεων που είχαν προγραμματίσει να κάνουν στο Κλίβλαντ του Οχάιο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης επιδημίας του κοροναϊού. Οι εκστρατείες τους εξήγησαν πως το αποφάσισαν συμμορφούμενες προς τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της πολιτείας.

Μετά την επικράτησή του τη Σούπερ Τρίτη, ο Μπάιντεν έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση του, καθώς όλοι οι υπόλοιποι διεκδικητές του χρίσματος πλην Σάντερς αποσύρθηκαν, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος συνεχίζει να εξασφαλίζει την υποστήριξη πρώην αντιπάλων του — σε αυτούς προστέθηκαν οι γερουσιαστές Κάμαλα Χάρις και Κόρι Μπούκερ.

Αν ο Μπάιντεν επικρατήσει στο Μίσιγκαν — οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να προηγείται, ορισμένες μάλιστα με διψήφιο ποσοστό — η διαφορά θα είναι πλέον πολύ μεγάλη για να την καλύψει ο Σάντερς στις αναμετρήσεις που απομένουν. Ως τα τέλη Μαρτίου, θα έχουν κριθεί χονδρικά τα δύο τρίτα των συνέδρων.

Το επόμενο ντιμπέιτ των δύο πλέον διεκδικητών θα διεξαχθεί την 15η Μαρτίου.

Οδεύει σε επικράτηση στο Μίσιγκαν

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν οδεύει σε νίκη επί του Μπέρνι Σάντερς στην πολιτεία Μίσιγκαν, όπου κρινόταν χθες Τρίτη ο υψηλότερος αριθμός αντιπροσώπων στο προσεχές συνέδριο των Δημοκρατικών μεταξύ των έξι πολιτειών όπου εκτυλίχθηκε η εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με στατιστικές προβολές αμερικανικών ΜΜΕ.

Τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ανάμεσά τους τα CNN, Fox News και NBC, προέβλεψαν ότι ο Μπάιντεν θα επικρατήσει στην πολιτεία αυτή, όπου διακυβεύονται 125 αντιπρόσωποι στο κομματικό συνέδριο. Οι κάλπες έκλεισαν στο Μίσιγκαν στις 21:00 [ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ· 03:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας].

Η επικράτηση του Μπάιντεν στο Μίσιγκαν καταφέρνει βαρύ πλήγμα στην εκστρατεία του δημοκρατικού σοσιαλιστή γερουσιαστή Σάντερς, για τον οποίο το Μίσιγκαν χαρακτηριζόταν πολιτεία που έπρεπε να κερδίσει οπωσδήποτε μετά την απώλεια του προβαδίσματός του την περασμένη εβδομάδα, τη λεγόμενη Σούπερ Τρίτη.

Έδρα μεγάλου μέρους της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, πολιτεία με τεράστιο αριθμό εργαζομένων του «μπλε κολάρου», το Μίσιγκαν απρόσμενα για τους περισσότερους αναλυτές τάχθηκε υπέρ του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Είναι εξάλλου η πολυπληθέστερη από τις έξι πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες εσωκομματικές διαδικασίες των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Edison Research, στο Μίσιγκαν ο Μπάιντεν εξασφαλίζει τουλάχιστον 22 συνέδρους ως τώρα και ο Σάντερς 15, στοιχείο πάντως που θα μεταβάλλεται όσο εξελίσσεται η καταμέτρηση.

Ο Σάντερς, ο οποίος ήταν και τότε υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, είχε κάνει την έκπληξη επικρατώντας το 2016 στη μάχη με τη Χίλαρι Κλίντον σε αυτή την πολιτεία των Μεγάλων Λιμνών.

Υπέρ του Τζο Μπάιντεν ο Άντριου Γιανγκ

Ο Άντριου Γιανγκ, ως τον περασμένο μήνα ο μοναδικός ασιατικής καταγωγής αμερικανός υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι ο υποψήφιος της παράταξης για την προεδρία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τάχθηκε χθες Τρίτη υπέρ του Τζο Μπάιντεν στη συνεχιζόμενη εσωκομματική διαδικασία.

«Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε πολιτική δουλειά όπως αυτή που ενεργοποίησε τους πολίτες που πήγαν και ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ, που ενεργοποίησε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει τον Μπέρνι Σάντερς», έκρινε ο Γιανγκ, επιχειρηματίας, 41 ετών, το τελευταίο διάστημα τακτικός σχολιαστής του CNN, τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια εκπομπής του σταθμού.

«Πιστεύω ότι ο Τζο είναι ανοικτός σε αυτό το μήνυμα», πρόσθεσε ο Γιανγκ, αποκαλώντας τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ «πατριώτη δημόσιο λειτουργό» και «ακέραιο άνθρωπο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα