ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν ζητά να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν ζητά να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν 2021 Ken Cedeno / ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί παγκοσμίως.

Ο εμβολιασμός όλου του πλανήτη κατά της Covid-19 πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Αν ολόκληρος ο κόσμος δεν κάνει περισσότερα, ο πλανήτης δεν θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το 2024. Μπορούμε να επιταχύνουμε και να το πετύχουμε, νομίζω, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, από την Ουκρανία όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί ότι θα μοιραστούν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca με άλλες χώρες, ενώ την Τετάρτη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της άρσης της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

«Κοιτάμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, αλλά το κύριο είναι ότι πρέπει να επιταχύνουμε», επέμεινε ο Μπλίνκεν. «Κανείς μας δεν θα είναι απολύτως ασφαλής μέχρι (…) να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η άρση της πατέντας για τα εμβόλια είναι «ένα πιθανό μέσο για την αύξηση της παραγωγής και την πρόσβαση στα εμβόλια». Η απόφαση των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που όμως μπορεί να διαρκέσουν μήνες μέχρι να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε σήμερα ότι, εφόσον υπάρξει συμφωνία στον ΠΟΕ, η άρση της πατέντας θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά «χρειάζεται επίσης να εργαστούμε ταυτόχρονα (…) για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις βασικές πρώτες ύλες που χρειάζονται για την παρασκευή του εμβολίου». Πρόσθεσε ότι χρειάζεται επίσης οικονομική στήριξη ώστε τα εμβόλια να παράγονται «σε όσα περισσότερα μέρη είναι δυνατόν και όσο πιο κοντά γίνεται στους ανθρώπους που θα τα χρησιμοποιήσουν».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα