ΗΠΑ: Νέο χαστούκι στον Ερντογάν – Η Γερουσία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

ΗΠΑ: Νέο χαστούκι στον Ερντογάν – Η Γερουσία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Εικόνα από τις μαζικές εκτελέσεις Αρμενίων. ASSOCIATED PRESS

Η Γερουσία υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Είχε προηγηθεί, πριν από λίγους μήνες, η αναγνώριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Νέο χαστούκι στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η αναγνώριση από την αμερικανική Γερουσία της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το σχετικό ψήφισμα κατέθεσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφό του Τεντ Κρούζ.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων, πριν από έναν αιώνα.

Μετά από εμπόδια που έθεσαν αρκετές φορές Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές για να μην τεθεί προς ψήφιση το ψήφισμα στο Σώμα, η Γερουσία το ενέκρινε σήμερα ομόφωνα .

Ο Τεντ Κρουζ, από τους γερουσιαστές που κατέθεσαν το ψήφισμα, χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος.

“Είναι η τρίτη συνεχή εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα. Και είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε. Το ψήφισμα Μενέντεζ-Κρουζ επιβεβαιώνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων”, τόνισε ο Κρουζ, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο εισηγητής του ψηφίσματος.

Πασινιάν: “Νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας”

Η υιοθέτηση, σήμερα, από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Οκτώβριο, ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια «νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Εκ μέρους του αρμενικού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Πασινιάν στο Twitter. Το ψήφισμα που επικυρώθηκε σήμερα είναι «ένα θαρραλέο βήμα προς την αποτροπή γενοκτονιών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version