ΗΠΑ: Νεβάδα και Βερμόντ υιοθετούν νομοθεσίες που προστατεύουν το δικαίωμα στην άμβλωση

"Κρατήστε την έκτρωση νόμιμη"
"Κρατήστε την έκτρωση νόμιμη" AP

Νεβάδα και Βερμόντ αντιστέκονται στην παράδοση πολλών πολιτειών των ΗΠΑ σχετικά με την απαγόρευση των αμβλώσεων και προτάσσουν το δικαίωμα των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Οι πολιτείες Νεβάδα και Βερμόντ πρόκειται να υιοθετήσουν νομοθεσίες που προστατεύουν την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση, ακολουθώντας μια πορεία αντίθετη από αυτή που παίρνουν τον τελευταίο καιρό αρκετές αμερικανικές πολιτείες με ακραία περιοριστικούς νόμους.

Οι εξελίξεις αυτές κινδυνεύουν να ενισχύσουν περαιτέρω τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ήδη μεταξύ των διάφορων πολιτειών των ΗΠΑ αναφορικά με την άμβλωση.

Το κοινοβούλιο της Νεβάδα, το μοναδικό στις ΗΠΑ όπου έχουν την πλειοψηφία οι γυναίκες, υιοθέτησε σε δεύτερη ανάγνωση την Τρίτη μια μεταρρύθμιση που αποποινικοποιεί την πώληση χωρίς ιατρική συνταγή σκευασμάτων που προκαλούν αποβολή. Προς το παρόν όσες γυναίκες προχωρούν σε άμβλωση με ίδια μέσα κινδυνεύουν με ποινές από ένα έως 10 χρόνια φυλάκιση.

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι γιατροί δεν θα χρειάζεται να εξηγούν «τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις» μίας άμβλωσης στις ασθενείς τους, ούτε να αποκαλύπτουν την ηλικία ή την οικογενειακή τους κατάσταση.

Το νομοσχέδιο πρέπει να επιστρέψει στη Γερουσία για να υιοθετηθεί οριστικά προτού εγκριθεί από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Στιβ Σίσολακ.

Εξάλλου οι κοινοβουλευτικοί του Βερμόντ ενέγραψαν στον πολιτειακό νόμο ότι η άμβλωση είναι «θεμελιώδες δικαίωμα» και απαγόρευσαν σε οποιαδήποτε «δημόσια οντότητα» να το περιορίζει. Η πολιτεία αυτή ήδη διαθέτει ένα πολύ χαλαρό νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις και θέλει τώρα να διασφαλίσει ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν θα το περιορίσουν ποτέ.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Φιλ Σκοτ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι δεν θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο.

Τα νομοσχέδια αυτά έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας αναφορικά με τις αμβλώσεις που παρατηρείται σε περίπου 15 συντηρητικές πολιτείες των ΗΠΑ.

«Τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται σε όλη τη χώρα από ακραίους πολιτικούς», δήλωσε η Δημοκρατική βουλευτής Σία Μπάκους στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο της Νεβάδα.

«Οι δρακόντειοι αυτοί νόμοι δεν έχουν καμία σχέση με μια ελεύθερη κοινωνία», τόνισε.

Πηγή: 

ΑΠΕ_ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΗΠΑ: Εκατοντάδες διαδηλωτές έξω απ' το Ανώτατο Δικαστήριο για το δικαίωμα στην άμβλωση

Αλαμπάμα: "Δικό μου σώμα, δική μου επιλογή!"

Η -όχι και τόσο- sweet home Αλαμπάμα, ενέκρινε νόμο κατά των αμβλώσεων

SHARE: