ΗΠΑ: “Πολύ δύσκολα” θα αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από το Καζακστάν

ΗΠΑ: “Πολύ δύσκολα” θα αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από το Καζακστάν
Συγκρούσεις στο Καζακστάν (AP Photo/Vladimir Tretyakov)

Ο Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε για τις ρωσικές δυνάμεις, ότι "πολύ δύσκολα" θα αποχωρήσουν από το Καζακστάν στο μέλλον.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν αναγκαίο να ζητήσει το Καζακστάν την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο έδαφός του, για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές και προειδοποίησε ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» να αποχωρήσουν στο μέλλον.

«Ένα μάθημα της πρόσφατης ιστορίας είναι ότι αφού βρεθούν οι Ρώσοι στο σπίτι σας, κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να τους κάνετε να φύγουν», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Το χρονικό των ταραχών

Στο Καζακστάν, τη μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, ξέσπασαν ταραχές από την περασμένη Κυριακή, με αφορμή την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν σε μεγάλες πόλεις, κυρίως στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα, όπου μετατράπηκαν σε βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η Ρωσία έστειλε στρατό για να στηρίξει την κυβέρνηση της χώρας, κατόπιν αιτήματος του προέδρου Κάσιμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ.

«Μου φαίνεται ότι οι αρχές και η κυβέρνηση του Καζακστάν είναι αναμφιβόλως σε θέση να διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο τις διαδηλώσεις και να επαναφέρουν την τάξη, σεβόμενες τα δικαιώματα των διαδηλωτών. Επομένως, δεν καταλαβαίνω γιατί ακριβώς χρειάζονταν την εξωτερική βοήθεια», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις να μην παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε να δείξουν διάθεση ότι θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους θεσμούς της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα