ΗΠΑ: Πορσελάνινο μπολ που αγοράστηκε για 35 δολάρια εκτιμάται ότι αξίζει 500.000

ΗΠΑ: Πορσελάνινο μπολ που αγοράστηκε για 35 δολάρια εκτιμάται ότι αξίζει 500.000
Ένας υπάλληλος της Sotheby κρατά ένα μπολ από πορσελάνη (φωτογραφία αρχείου) AP

Ένα μικρό πορσελάνινο μπολ που αγοράστηκε σε αγορά μεταχειρισμένων ειδών στις ΗΠΑ, αποδείχθηκε ότι είναι κινεζική αντίκα του 15ου αιώνα, που αξίζει 500.000 δολάρια.

Ένα χειροποίητο πορσελάνινο μπολ το οποίο βρέθηκε σε μια τοπική αγορά μεταχειρισμένων ειδών στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, αγοράστηκε για μόλις 35 δολάρια. Πλέον, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 500.000 δολάρια, καθώς αναγνωρίστηκε ως μια σπάνια κινεζική αντίκα του 15ου αιώνα.

Το λευκό μπολ είναι στολισμένο με μπλε χρώματα και έχει πάνω του διάφορα ζωγραφισμένα μοτίβα από λουλούδια. Σύμφωνα με τη Guardian, έχει διάμετρο 16 εκατοστών.

Το κομμάτι αυτό είναι υπερβολικά σπάνιο, καθώς είναι ένα απο τα επτά μπολ αυτής της συλλογής που υπάρχουν στον κόσμο. Το συγκεκριμένο θα τεθεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις 17 Μαρτίου από τον οίκο Sotheby’s.

Ο ανώνυμος αγοραστής του, το αγόρασε ένα μήνα πριν στην αγορά του Κονέκτικατ για 35 δολάρια και θεώρησε πως ήταν ένα σπάνιο κομμάτι που ήθελε να προσθέσει στη συλλογή του.

Αφού απέκτησε το μπολ ο αγοραστής του έστειλε δυο φωτογραφίες σε ειδικούς στον οίκο Sotheby’s, για να του κάνουν μια εκτίμηση της αξίας του. Οι ειδικοί ενθουσιάστηκαν αμέσως όταν είδαν τις φωτογραφίες καθώς αναγνώρισαν ότι πρόκειται για πολύ σπάνια αντίκα, καθώς ο τρόπος ζωγραφικής του είναι χαρακτηριστικός του 15ου αιώνα.

“Ήταν αμέσως προφανές και στους δυο μας ότι εξετάζαμε κάτι πραγματικά πολύ, πολύ ξεχωριστό. Το στυλ της ζωγραφικής, το σχήμα του μπολ, ακόμη και το χρώμα του μπλε είναι αρκετά χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου πορσελάνης στις αρχές του 15ου αιώνα,” δήλωσε ο McAteer, ανώτερος αντιπρόεδρος της Sotheby και επικεφαλής του τμήματος έργων τέχνης της Κίνας.

Το μπολ ανήκει στην περίοδο της αυτοκρατορικής περιόδου της δυναστείας των Μιγκ. Είναι γνωστό ως το “μπολ του λωτού”, καθώς το σχήμα του παραπέμπει στο φρούτο.

Το πώς κατέληξε το μπολ στην αγορά του Κονέκτικατ, παραμένει ένα μυστήριο. Ο McAteer είπε ότι είναι πιθανό να περάσει σε γενιές της ίδιας οικογένειας, που δεν ήξεραν πόσο μοναδικό ήταν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version