ΗΠΑ: Σχέδιο για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα σε “μη εθιστικά επίπεδα”

ΗΠΑ: Σχέδιο για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα σε “μη εθιστικά επίπεδα”
Κάπνισμα, φωτογραφία αρχείου istock

Η ποσότητα νικοτίνης στα τσιγάρα που πωλούνται στις ΗΠΑ πρόκειται να μειωθεί σε ελάχιστα ή τουλάχιστον σε μη εθιστικά επίπεδα. Τι προβλέπει το σχέδιο.

Στην αποκάλυψη ότι ετοιμάζει σχέδιο για σημαντικό περιορισμό της νικοτίνης στα τσιγάρα προχώρησε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη (21/06) σε μια προσπάθεια δραστικής μείωσης των θανάτων από καρκίνο.

Ωστόσο, το μέτρο αυτό που βρίσκεται στα άμεσα σχέδια του Τζο Μπάιντεν, είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις στην καπνοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, με 480.000 θύματα κάθε χρόνο.

Η νικοτίνη είναι μια εξαιρετικά εθιστική χημική ουσία που συνδέεται με την «καλή αίσθηση» που προσφέρουν τα προϊόντα καπνού.

Σε δήλωσή της, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφέρθηκε στο σχέδιο για ένα προτεινόμενο “πρότυπο” προϊόντος στο οποίο θα καθορίζεται ένα μέγιστο επίπεδο νικοτίνης στα τσιγάρα και θα «τελειώνει» ορισμένα άλλα προϊόντα καπνού, όπως αναφέρει το BBC.

«Το να κάνουμε τα τσιγάρα και άλλα προϊόντα καύσης καπνού ελάχιστα εθιστικά ή μη εθιστικά θα βοηθούσε να σωθούν ζωές», δήλωσε ο Επίτροπος του FDA, Δρ Robert M Califf.

Όπως είπε στη συνέχεια, η μείωση των επιπέδων νικοτίνης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα οι νέοι να εθιστούν στο τσιγάρο και να βοηθήσει τους σημερινούς καπνιστές να το κόψουν.

Το 2020, υπολογίζεται ότι 30,8 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες κάπνιζαν τσιγάρα. Η Γενική Χειρουργική των ΗΠΑ εκτιμά ότι το 87% των ενηλίκων καπνιστών αρχίζει μέχρι τα 18 τους χρόνια.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε στόχους τον Φεβρουάριο για τη μείωση του ποσοστού θανάτου από καρκίνο κατά τουλάχιστον 50% τα επόμενα 25 χρόνια, στο πλαίσιο της εκστρατείας για το Cancer Moonshot.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για τον FDA, ο οποίος ασχολείται με το ρυθμιστικό πλαίσιο στα τσιγάρα, να εκδώσει έναν προτεινόμενο κανόνα που ενδεχομένως μετά να καθυστερήσει λόγω αντιδράσεων, σύμφωνα με τη Washington Post.

Η καπνοβιομηχανία, η οποία είναι πιθανό να αντιδράσει σθεναρά σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή στα προϊόντα της, θα μπορούσε να βρεθεί απέναντι στον τελικό κανονισμό – όταν αυτός διαμορφωθεί – στο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα