ΗΠΑ: Συμβιβαστικός νόμος στη Φλόριντα για μέτρα ελέγχου στην οπλοκατοχή

People participate in a candlelight vigil in memory of the 17 students and faculty who were killed in the Wednesday mass shooting at Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Fla., Monday, Feb. 19, 2018. Nikolas Cruz, a former student, was charged with 17 counts of premeditated murder on Thursday. (AP Photo/Gerald Herbert)
People participate in a candlelight vigil in memory of the 17 students and faculty who were killed in the Wednesday mass shooting at Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Fla., Monday, Feb. 19, 2018. Nikolas Cruz, a former student, was charged with 17 counts of premeditated murder on Thursday. (AP Photo/Gerald Herbert) AP

Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 21 έτη για την αγορά όπλου και άδεια σε ορισμένους εκπαιδευτικούς σε δημόσια σχολεία να οπλοφορούν, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πακέτο μέτρων

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Φλόριντας Ρικ Σκοτ επικύρωσε την Παρασκευή νόμο που περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων ελέγχου στην οπλοκατοχή, αυξάνοντας το όριο ηλικίας για την αγορά ημιαυτομάτων τουφεκιών εφόδου στα 21 έτη, επιβάλλοντας περίοδο αναμονής τριών ημερών για την αγορά οποιουδήποτε πυροβόλου όπλου και επιτρέποντας σε ορισμένους εκπαιδευτικούς σε δημόσια σχολεία να οπλοφορούν.

Ο «νόμος Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας για τη δημόσια ασφάλεια» που πήρε τον τίτλο του από την ονομασία του λυκείου της Πάρκλαντ στη βόρεια Φλόριντα όπου διαπράχθηκε το μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου– εγκρίθηκε με 67 ψήφους υπέρ έναντι 50 κατά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντας.

«Η σημερινή μέρα θα πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα ότι η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κινείται γρήγορα», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, σε σχόλιά του πριν την υπογραφή του νόμου, περιβαλλόμενος από επιζώντες του μακελειού και τις οικογένειές τους. Όπως δήλωσε, το νομοσχέδιο αποτελεί έναν συμβιβασμό που σταθμίζει τις ανησυχίες και των υποστηρικτών του ελέγχου των όπλων και εκείνων του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.

Οι μαθητές του λυκείου της Πάρκλαντ είχαν ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς στην Πολιτεία με τη μαζική κινητοποίησή τους τις ημέρες που ακολούθησαν το μακελειό, για την επιβολή κάποιων από τους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από το νομοσχέδιο, παρά τις διαφωνίες της NRA, του λόμπι των όπλων.

Εντούτοις, στις διατάξεις του νομοθετήματος δεν συμπεριλήφθηκε ένα από τα το κεντρικότερα αίτημα των μαθητών: να απαγορευθούν στην Πολιτεία οι πωλήσεις τουφεκιών εφόδου, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπει ο νέος νόμος είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στο προσωπικό του σχολείου να εκπαιδεύεται εθελοντικά και να οπλοφορεί για να αποτρέψει μελλοντικά περιστατικά ένοπλης βίας.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατύπωση που εξαιρεί τους περισσότερους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, σε ένα συμβιβασμό για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς και τον Σκοτ, που είχε διατυπώσει την αντίθεσή του στην οπλοφορία εκπαιδευτικών.

(Φωτό: AP Photo/Gerald Herbert)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΗΠΑ: Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων αλλάζουν τους όρους για αγορά όπλων

Απειλές απ' το λόμπι των όπλων δέχονται μαθητές στη Φλόριντα

Μακελειό στη Φλόριντα: Όριο ηλικίας και αστυνόμευση προτείνει ως λύση ο κυβερνήτης

ADVERTISING

SHARE: