ΗΠΑ: Σύμβουλος του αντιπροέδρου απολύθηκε δύο μέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του

ΗΠΑ: Σύμβουλος του αντιπροέδρου απολύθηκε δύο μέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του
O αντιπρόεδρος Μάικ Πενς AP

Πρόκειται ίσως για την πιο σύντομη θητεία αξιωματούχου στον Λευκό Οίκο - Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης, η παρέμβαση Τραμπ και οι εξηγήσεις του Μαικ Πένς

Ένας σύμβουλος του αντιπροέδρου των ΗΠΑΜάικ Πενς για θέματα εξωτερικής πολιτικής αποχώρησε την Κυριακή, μόλις δύο ημέρες αφότου του ανατέθηκε επίσημα ο ρόλος, αφού μια διένεξη εντός Λευκού Οίκου βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, αποκάλυψε αξιωματούχος προσκείμενος στην αμερικανική προεδρία.

Τον διορισμό του Τζον Λέρνερ στην ομάδα του Πενς ακολούθησε μια από τις πιο βραχύβιες θητείες, αν όχι η πιο βραχύβια, σε έναν Λευκό Οίκο που έχει γίνει πλέον συνώνυμος με τις τοποθετήσεις και απομακρύνσεις προσωπικού σε χρόνο-ρεκόρ και με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια υπόθεση στην οποία ενεπλάκη ο αντιπρόεδρος, ο οποίος φρόντιζε επιμελώς μέχρι τώρα να μένει στο περιθώριο του δράματος.

Το γραφείο του Πενς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Λέρνερ, ανώτερος συνεργάτης της πρεσβεύτριας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, θα αναλάμβανε επικεφαλής σύμβουλος του αντιπροέδρου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Το βράδυ της Κυριακής, το γραφείο του Πενς εξέδωσε δεύτερη ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι ο Λέρνερ αποσύρθηκε.

Το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις την Παρασκευή, καθώς ο Πενς και συνεργάτες του έκαναν ένα αεροπορικό ταξίδι διάρκειας οκτώ ωρών προς το Περού, όπου ο αμερικανός αντιπρόεδρος εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στη Σύνοδο της Αμερικής.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξοργίστηκε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, όταν έλαβε τη -λαθεμένη- πληροφορία πως ο Τζον Λέρνερ ανήκε σε μερίδα των ρεπουμπλικάνων που εναντιώνεται στον μεγιστάνα.

Ο Λέρνερ είχε υποστηρίξει τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο στην κούρσα για να επιλεγεί ο υποψήφιος του GOP ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

Ο Πενς τηλεφώνησε στον Τραμπ και ξεκαθάρισε το ζήτημα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Αλλά η υπόθεση πήρε διαστάσεις την Κυριακή, όταν δημοσίευμα στον ιστότοπο Axios αποκάλυψε πως ο πρόεδρος έδωσε αρχικά εντολή στον προσωπάρχη του, τον Τζον Κέλι, να ακυρώσει τον διορισμό και απαίτησε να μάθει γιατί ο Πενς έκανε αυτή την επιλογή.

Ο Λέρνερ προσφέρθηκε μετά το δημοσίευμα και τον σάλο που προκλήθηκε να αποχωρήσει το βράδυ της Κυριακής, για «να ελαχιστοποιηθεί η διένεξη και το δράμα» εντός της αμερικανικής προεδρίας, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, κι ο Πενς κατέληξε στο ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή.

Ο Τζον Λέρνερ θα συνεχίσει να εργάζεται στην ομάδα της Χέιλι, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα