ΗΠΑ: Θετικά σε χημικές ουσίες δείγματα από θύματα της επίθεσης στη Συρία

Αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος στη Ντούμα της Συρίας
Αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος στη Ντούμα της Συρίας AP

"Πεπεισμένος" δηλώνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία

Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέλεξαν δείγματα αίματος και ούρων από θύματα της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά στη Συρία το περασμένο Σαββατοκύριακο και τα δείγματα βγήκαν θετικά σε χημικές ουσίες, ιδίως σε χλώριο και ορισμένα σε έναν νευροτοξικό παράγοντα, μετέδωσε την Πέμπτη το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε "απλώς ασυγχώρητη" τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, υπενθυμίζοντας ότι για τον λόγο αυτόν πριν από έναν χρόνο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μια στρατιωτική βάση στη χώρα αυτή. "Ορισμένα πράγματα είναι απλώς ασυγχώρητα, απαράδεκτα" είπε ο Τζιμ Μάτις μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μια ακρόαση που αφορούσε τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2019.

Εξήγησε ότι οι ενέργειες αυτές όχι μόνο παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες για τα χημικά όπλα αλλά γίνονται σε βάρος "ολόκληρης της ανθρωπότητας". Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι υπήρξε επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να σταλούν επιθεωρητές επί τόπου για να συλλέξουν αποδείξεις, προειδοποιώντας ότι το έργο τους θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο όσο περνά ο καιρός.

"Πιστεύω ότι υπήρξε χημική επίθεση και ψάχνουμε τις αποδείξεις" συνέχισε. Παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την επίθεση αυτή που φέρεται ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, παρά μόνο "πολλές ενδείξεις στα μέσα ενημέρωσης και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης" ότι χρησιμοποιήθηκαν χλώριο ή σαρίν".

Όπως είπε, μια από τις βασικές ανησυχίες του, στην περίπτωση αμερικανικού πλήγματος, είναι να αποφευχθεί μια "ανεξέλεγκτη" κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, στον οποίο έχουν εμπλακεί η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία και άλλες χώρες. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση για ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία. Πρόσθεσε όμως ότι "δεν θέλει να συζητήσει" την παρούσα κατάσταση από σεβασμό "για τους εταίρους μας, λόγω της ευαίσθητης φύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της ανάγκης να τις κρατήσουμε απόρρητες".

Ο Μάτις είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μακρόν για Συρία: Έχουμε αποδείξεις πως ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα

Τραμπ, Μακρόν και Μέι έτοιμοι να επέμβουν στη Συρία - "Λογική" συνιστά ο Πούτιν

Ρωσία: "Σκηνοθετημένη" από τα Λευκά Κράνη η επίθεση στην Ντούμα

ADVERTISING

SHARE: