ΗΠΑ: Το Γειλ βράβευσε 9χρονη που ανακρίθηκε από την αστυνομία, προσπαθώντας να σώσει την πόλη της από έντομα

ΗΠΑ: Το Γειλ βράβευσε 9χρονη που ανακρίθηκε από την αστυνομία, προσπαθώντας να σώσει την πόλη της από έντομα
Courtesy of Andrew Hurley, Yale University

"Υπάρχει μια μικρή μαύρη γυναίκα που περπατάει και ψεκάζει πράγματα" είχε πει γείτονας της 9χρονης Μπόμπι στην αστυνομία, προκαλώντας αντιδράσεις για φυλετική διάκριση σε βάρος του κοριτσιού.

Ένα εννιάχρονο μαύρο κορίτσι βραβεύτηκε από το Γέιλ μετά από επεισόδιο με γείτονά της, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία όταν την είδε να “ψεκάζει πράγματα στα πεζοδρόμια και τα δέντρα”.

Η Μπόμπι Γουίλσον που όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα, μπήκε στο στόχαστρο του γείτονά της λόγω του χρώματος της, όχι μόνο δεν έκανε κάτι κακό στην περιοχή, αλλά εργαζόταν πάνω στην εξάλειψη εντόμων – εισβολέων από την πόλη της. Όταν το γεγονός αυτό έγινε γνωστό, απέσπασε τιμητικές διακρίσεις από ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ πραγματοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα μια τελετή στην οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Μπόμπι Γουίλσον να απαλλάξει το Κάλντγουελ του Νιου Τζέρσεϊ από ένα σπάνιο είδος μύγας μεν χαρακτηριστικές βούλες, σύμφωνα με τον Guardian.

Παράλληλα, τιμήθηκε και για την παραχώρηση της προσωπικής της συλλογής από τα έντομα στο Μουσείο Peabody του Γειλ, το οποίο καταχώρησε τη συλλογή στη βάση δεδομένων του και ανέφερε το παιδί ως δωρητή επιστήμονα.

Μια επίκουρη καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας, η Ijeoma Opara, δήλωσε στους παρευρισκόμενους στην τελετή ότι οργάνωσε την εκδήλωση για να επιστήσει την προσοχή στη “γενναιότητα της Μπόμπι και στο πόσο εμπνευσμένη είναι”.

Γείτονας κατήγγειλε στην αστυνομία μια “μικρή μαύρη γυναίκα που περπατάει και ψεκάζει πράγματα”

Η Μπόμπι, η οποία είναι μαύρη, άθελά της πυροδότησε μια εθνική συζήτηση σχετικά με τον ενίοτε θανάσιμο κίνδυνο που συνδέεται με το φυλετικό προφίλ στις 22 Οκτωβρίου, όταν ένας γείτονας κάλεσε την αστυνομία για να τη συλλάβει όταν την είδε να χρησιμοποιεί ένα σπιτικό απωθητικό σπρέι από νερό, σαπούνι πιάτων και μηλόξυδο για να σκοτώσει τα έντομα που τρέφονταν στα δέντρα κοντά στο σπίτι της.

Τα έντομα αυτά είναι παράσιτα που εντοπίζονται συχνά στην Ασία και βλάπτουν τα δέντρα με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων ρουφώντας τους χυμούς τους και προκαλώντας τρύπες μέσω των οποίων μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν σε αυτά επιβλαβείς ουσίες. Οι επιστήμονες – στις τάξεις των οποίων η Μπόμπι ονειρευόταν από καιρό να ενταχθεί – συμβουλεύουν τους ανθρώπους να σκοτώνουν τα έντομα για να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Ωστόσο, εκείνη την ημέρα, η αστυνομία σταμάτησε και ανέκρινε το κορίτσι, αφού κλήθηκε από έναν γείτονα που θεώρησε το κορίτσι ύποπτο άτομο.

“Υπάρχει μια μικρή μαύρη γυναίκα που περπατάει και ψεκάζει πράγματα στα πεζοδρόμια και τα δέντρα”, είπε ο γείτονας στην αστυνομία, όπως μετέδωσε το CNN. “Δεν ξέρω τι στο διάολο κάνει. Με τρομάζει, όμως“.

Ο γείτονας που προχώρησε στην καταγγελία φέρεται αργότερα να ζήτησε συγγνώμη από τη μητέρα της Μπόμπι, Μονίκ Monique Joseph. Όμως, με την έρευνα να δείχνει ότι τα μαύρα και ισπανόφωνα παιδιά έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν από την αστυνομία από ό,τι τα λευκά, η Joseph δήλωσε ότι το τηλεφώνημα της γειτόνισσας έθεσε την κόρη της σε θανάσιμο κίνδυνο.

Χαρακτηριστικό της προκατάληψης εναντίον των μαύρων κοριτσιών το περιστατικό

Σε συνέντευξή της στο CNN, η εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Δικαίου για τη Φτώχεια και την Ανισότητα του Georgetown, Rebecca Epstein, δήλωσε ότι το επεισόδιο απεικονίζει έντονα την προκατάληψη που αντιμετωπίζουν τα μαύρα κορίτσια όπως η Μπόμπι στις ΗΠΑ.

Το κέντρο το 2017 δημοσίευσε μια ανάλυση που έδειξε ότι οι ενήλικες γενικά αντιλαμβάνονται τα μαύρα κορίτσια ως όχι τόσο αθώα και λιγότερο άξια προστασίας από ό,τι τα λευκά κορίτσια, κατά μία έννοια τα “ενηλικιώνουν” και τα αφήνουν πιο ευάλωτα στη σκληρή μεταχείριση από την αστυνομία.

Αφού η Opara είδε στις εθνικές ειδήσεις την κάλυψη της κλήσης της αστυνομίας για την Μπόμπι, δήλωσαν αξιωματούχοι του Yale, επικοινώνησε με την Joseph και την κάλεσε να φέρει την Μπόμπι καθώς και τη μεγαλύτερη αδελφή της, τη 13χρονη Χάιντεν, για να γνωρίσουν μαύρες γυναίκες που ακολουθούν επιτυχημένη καριέρα ως επιστήμονες. Η εμφάνιση της Χάιντεν σε μια συνάντηση της τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με το περιστατικό με την Μπόμπι και την αστυνομία ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα εθνικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν προσοχή στην υπόθεση.

Η Μπόμπι και η οικογένειά της αποδέχθηκαν την πρόσκληση και περιηγήθηκαν στο Γέιλ τον Νοέμβριο. Όταν η Μπόμπι επέστρεψε με τη μαμά, την αδελφή και τον μπαμπά της, υπεύθυνος της εντομολογικής συλλογής του μουσείου Peabody του Γειλ, Lawrence Gall, ευχαρίστησε την εννιάχρονη για τη συλλογή 27 ειδών από τα έντομα που είχε συγκεντρώσει και δωρίσει.

“Είμαστε τόσο ευγνώμονες για όλη τη δουλειά που έχετε κάνει … στο Νιου Τζέρσεϊ, και για το ενδιαφέρον σας για τη διατήρηση και τον έλεγχο της προόδου των εντόμων”, δήλωσε ο Gall. “Μόλις αρχίζουν να έρχονται εδώ … Γι’ αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε αυτά τα δείγματα”.

Η Opara πρόσθεσε: “Θέλουμε απλώς να διασφαλίσουμε ότι [η Μπόμπι] θα συνεχίσει να αισθάνεται ότι τιμάται και αγαπιέται από την κοινότητα του Γειλ”.

Η Μπόμπι, από την πλευρά της, τοποθέτησε μια ετικέτα στη συλλογή που την αναγνώριζε ως δική της και -για τους μελλοντικούς ερευνητές- ανέφερε πού καθώς και πότε την είχε συγκεντρώσει. Το κοινό μπορεί ήδη να δει τη συλλογή στη βάση δεδομένων του μουσείου.

Εν τω μεταξύ, η Joseph ευχαρίστησε το Γέιλ για την υποστήριξή του και δεσμεύτηκε ότι η οικογένειά της θα φροντίσει ώστε “η Μπόμπι να ζήσει στο έπακρο τις δυνατότητές της”.

“Αυτό συνέβη εξαιτίας αυτού που συνέβη στην Μπόμπι, αλλά συνέβη επίσης επειδή ολόκληρη η κοινότητα, η επιστημονική κοινότητα, συγκεντρώθηκε και είπε: “Είναι μία από εμάς και δεν θα την αφήσουμε να χάσει τη δύναμή της”, φέρεται να σημείωσε ο Τζόζεφ. “Απλά το εκτιμώ. Σημαίνει τα πάντα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version