ΗΠΑ: Το καθεστώς Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά 50 φορές

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας AP

"Όλοι οι λαοί θα πληγούν αν επιτρέψουμε στον Άσαντ να καταστήσει κοινοτοπία τη χρήση χημικών", δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα τουλάχιστον 50 φορές κατά την τελευταία επταετία.

"Ο πρόεδρός μας δεν έχει ακόμη λάβει μια απόφαση για μια ενδεχόμενη (στρατιωτική) ενέργεια στη Συρία. Αλλά αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας αποφασίσουν να δράσουν στη Συρία, αυτό θα γίνει για την προάσπιση μιας αρχής στην οποία όλοι συμφωνούμε", είπε η Νίκι Χέιλι.

"Όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί θα πληγούν αν επιτρέψουμε στον Άσαντ να καταστήσει κοινοτοπία τη χρήση χημικών όπλων", προειδοποίησε η Χέιλι.

Γαλλία: Δεν επιτρέπεται μια χώρα να αψηφά το διεθνές δίκαιο

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ υποστήριξε ότι η απόφαση της συριακής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σημαίνει ότι το καθεστώς της Δαμασκού έφτασε στο "σημείο χωρίς επιστροφή" και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει μια "ισχυρή και ενιαία απάντηση" σε αυτήν την πρόκληση.

Ο Γάλλος διπλωμάτης τόνισε ότι θα πρέπει "να σταματήσει η χημική κλιμάκωση" εκ μέρους της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΗΕ δεν επιτρέπεται "να αφήσει μια χώρα να αψηφά ταυτόχρονα το Συμβούλιο Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο".

"Η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει ένα τέλος στην απαράδεκτη απειλή στη συλλογική ασφάλειά μας", πρόσθεσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΗΠΑ: Θετικά σε χημικές ουσίες δείγματα από θύματα της επίθεσης στη Συρία

Μακρόν για Συρία: Έχουμε αποδείξεις πως ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα

Ρωσία: "Σκηνοθετημένη" από τα Λευκά Κράνη η επίθεση στην Ντούμα

ADVERTISING

SHARE: