ΗΠΑ: Βγαίνουν τα “βαριά” όπλα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών-Μπάιντεν και Τραμπ στην ίδια πολιτεία

ΗΠΑ: Βγαίνουν τα “βαριά” όπλα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών-Μπάιντεν και Τραμπ στην ίδια πολιτεία
Τζο Μπάιντεν AP

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα βγαίνουν στο δρόμο για να πείσουν ψηφοφόρους ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Tρεις ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές που διεξάγονται στα μέσα της προεδρικής θητείας, δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους, φθάνοντας μέχρι να καλέσουν το Σάββατο στην ίδια πολιτεία – κλειδί δύο πρώην προέδρους, επιπλέον του Τζο Μπάιντεν.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου θα συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις στην Πενσιλβάνια, πριν από την αποφασιστικής σημασίας ψηφοφορία που θα θέσει τα θεμέλια για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι σ’ αυτή την πολιτεία, πρώην προπύργιο του χάλυβα, όπου ο πολυεκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που υποστηρίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται αντιμέτωπος τον πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη έδρα της Γερουσίας, καθώς από την έδρα αυτή θα εξαρτηθεί πιθανότατα η ισορροπία σ’ αυτή την άνω βουλή με την τεράστια εξουσία.

Στις ενδιάμεσες εκλογές, που θα διεξαχθουν την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί καλούνται επίσης να ανανεώσουν το σύνολο των εδρών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Μια ολόκληρη σειρά απο θέσεις τοπικών αιρετών αξιωματούχων, οι οποίοι αποφασίζουν για τις πολιτικές της πολιτείας τους στα θέματα των αμβλώσεων και των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων, κρίνονται επίσης στις εκλογές αυτές.

Πλημμύρα από κόκκινα κασκέτα

Ο Τζο Μπάιντεν κατεβαίνει το Σάββατο στην αρένα σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, που θεωρείται κοιτίδα της αμερικανικής δημοκρατίας.

Αργά το απόγευμα, ο αμερικανός πρόεδρος, που σύντομα θα κλείσει τα ογδόντα, θα συναντηθεί επί σκηνής με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το αδιαμφισβήτητο ρητορικό ταλέντο του για μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση.

Μερικές ώρες αργότερα και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από εκεί, ένας άλλος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθεί μέσα σε μια πλημμύρα από τα κόκκινα κασκέτα των οπαδών του για μια εκδήλωση στη μικρή πόλη Λάτρομπ, κοντά στο Πίτσμπουργκ.

Έπειτα από μια έντονη προκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στον πληθωρισμό, οι ρεπουμπλικάνοι φαίνονται όλο και πιο πεπεισμένοι ότι στις 8 Νοεμβρίου θα μπορέσουν να στερήσουν από τον δημοκρατικό πρόεδρο τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες του.

Αν τα προγνωστικά τους επιβεβαιωθούν, ο δισεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος μοιάζει αποφασισμένος να επωφεληθεί απ’ αυτή την ορμή για να επισημοποιήσει το συντομότερο την υποψηφιότητά τους για τις προεδρικές εκλογές, πιθανόν ήδη από την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν λέει μέχρι τώρα πως έχει την πρόθεση να είναι υποψήφιος, όμως η προοπτική δεν ενθουσιάζει όλους τους δημοκρατικούς εξαιτίας της ηλικίας του -θα γίνει σύντομα 80 ετών- και της χαμηλής δημοτικότητάς του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα