ΗΠΑ – Βρετανία “τρίζουν τα δόντια” στη Ρωσία. Απειλούν με επιπλέον κυρώσεις, ζητούν πλήρη πρόσβαση στον τόπο της τραγωδίας

default image

Ξεκάθαρη δήλωση Κάμερον για τις συνέπειες στη Ρωσία, εάν αποδειχθεί ότι οι αυτονομιστές είναι πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους. Ανήσυχες οι ΗΠΑ για την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο της συντριβής

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι αν αποδειχθεί ότι οι αυτονομιστές είναι πίσω από την κατάρριψη του τζετ των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία όπου βρήκαν το θάνατο οι 298 επιβαίνοντες σε αυτό, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.

«Εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί, τότε θα πρέπει να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό: Θα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία ενός κυρίαρχου κράτους, με την παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των κακοποιών πολιτοφυλάκων», ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Sunday Times.

Ο βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης σφόδρα επικριτικός ως προς τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αργή αντίδρασή τους κατά του Κρεμλίνου.

«Για πολύ καιρό υπήρξε μια απροθυμία από την πλευρά πάρα πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είναι καιρός δείξουμε τη δύναμή μας και πόσο μετράει η επιρροή μας. Οι οικονομίες μας είναι ισχυρές και η δύναμή τους αυξάνεται. Και όμως μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ανάγκη τη Ρωσία περισσότερο από ότι η Ρωσία μας χρειάζεται» αναφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός.

Με επιπλέον κυρώσεις απείλησε ο Φάλεν τη Ρωσία

Η Μεγάλη Βρετανία δια του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία. Όπως είπε ο βρετανός υπουργός Άμυνας μια σειρά περαιτέρω κυρώσεων είναι διαθέσιμες να χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας και κάλεσε τη Μόσχα να «αποσυρθεί από την Ουκρανία».

«Υπάρχει μια σειρά άλλων κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν και να κόψουν τα περισσότερα δίκτυα σύνδεσης με τη Ρωσία. Αυτός (ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν) χρειάζεται το εμπόριο με τη Δύση και βασίζεται στο Σίτι του Λονδίνου», αναφέρει ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλεν σε άρθρο του που δημοσίευσε η ιστοσελίδα της εφημερίδας Mail on Sunday.

«Αν η Ρωσία είναι ο κύριος ένοχος, μπορούμε να αναλάβουμε περαιτέρω δράση εναντίον τους και να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό το είδος του πολέμου είναι εντελώς απαράδεκτο», αναφέρει ο βρετανός υπουργός Άμυνας. «Εμείς δεν το ξέρουμε αν κάποιος είπε, ας ρίξουμε ένα πολιτικό αεροπλάνο. Αλλά πρέπει να το μάθουμε» συμπλήρωσε ο πολιτικός προϊστάμενος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Κέρι ζήτησε πλήρη πρόσβαση των ερευνητών στον τόπο της τραγωδίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε, ότι οι ερευνητές θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στο τόπο της συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τζον Κέρι είπε στον Σεργκέι Λαβρόφ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν πολύ» μετά τις αναφορές ότι τόσο οι σοροί των θυμάτων όσο και τα υπολείμματα του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας την Πέμπτη έχουν απομακρυνθεί ή παραποιηθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την άρνηση «πρόσβασης» στον τόπο της συντριβής για τους ερευνητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καθώς και για άλλους διεθνείς παράγοντες που θα συνδράμουν στις έρευνες, ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα