Ιράκ: Ισόβια σε 19 Ρωσίδες που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος

Ιράκ: Ισόβια σε 19 Ρωσίδες που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος
ISIS - Φωτό αρχείου AP

Πολλοί αλλοδαποί και πολλές αλλοδαπές που κατηγορούνται για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος δικάστηκαν το τελευταίο διάστημα στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων και οι 19 γυναίκες από τη Ρωσία

Το κεντρικό ποινικό δικαστήριο της Βαγδάτης, το οποίο είναι αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας, καταδίκασε την Κυριακή να εκτίσουν ποινές ισόβιας κάθειρξης 19 Ρωσίδες, κρίνοντάς τις ένοχες της κατηγορίας πως είχαν ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι γυναίκες, όλες παρούσες στην ακροαματική διαδικασία, κρίθηκαν πρωτοδίκως ένοχες της κατηγορίας ότι «εντάχθηκαν και υποστήριξαν το Ισλαμικό Κράτος, τόνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου απαγγέλλοντας την ετυμηγορία. Πέρα από τις 19 Ρωσίδες, καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές ισόβιας κάθειρξης έξι γυναίκες από το Αζερμπαϊτζάν και τέσσερις από το Τατζικιστάν, που αντιμετώπιζαν το ίδιο κατηγορητήριο.

Το ΙΚ κατέλαβε το 2014 σχεδόν το ένα τρίτο της ιρακινής επικράτειας εξαπολύοντας μια κεραυνοβόλα έφοδο, παίρνοντας τον έλεγχο, μεταξύ άλλων, της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ. Οι τζιχαντιστές έκτοτε εκδιώχθηκαν από τα εδάφη που κατείχαν από ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη -κυρίως από αέρος- του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Πολλοί αλλοδαποί και πολλές αλλοδαπές που κατηγορούνται για σχέσεις με το ΙΚ δικάστηκαν το τελευταίο διάστημα στο Ιράκ. Ντυμένες στα μαύρα, με μαντίλες του ίδιου χρώματος και ροζ μπουφάν, οι κατηγορούμενες προσήλθαν στην ακροαματική διαδικασία μαζί με τα παιδιά τους, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που παρακολούθησε τη δίκη. Επικοινωνούσαν με το δικαστήριο μέσω μεταφραστή, ενός καθηγητή της ρωσικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης. «Δεν γνώριζα ότι βρισκόμασταν στο Ιράκ. Είχαμε πάει με τον σύζυγό μου και τα παιδιά μου στην Τουρκία για να ζήσουμε εκεί και κατόπιν ανακάλυψα ξαφνικά ότι βρισκόμασταν στην πραγματικότητα στο Ιράκ», υποστήριξε μία από τις κατηγορούμενες.

Το ίδιο επιχείρημα πρόβαλαν και άλλες κατηγορούμενες. Ο δικαστής διευκρίνισε ότι η μία από τις κατηγορούμενες, η Μαριάνα, ήταν χριστιανή που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ όπως και ο σύζυγός της. Οι υπόλοιπες ήταν μουσουλμάνες. «Θα έλθουμε σε επαφή με τους γονείς για να τους ενημερώσουμε για την ετυμηγορία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ρώσος διπλωμάτης παρών στο δικαστήριο. Οι καταδικασθείσες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα