Ιράν-Ελλάς: Συνεργασία για την θαλάσσια ασφάλεια μετά την αποδέσμευση των δεξαμενοπλοίων

Ιράν-Ελλάς: Συνεργασία για την θαλάσσια ασφάλεια μετά την αποδέσμευση των δεξαμενοπλοίων
Το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο Lana 2022 Thanassis Stavrakis/AP Photo

Συμφωνία για βελτίωση των συνθηκών θαλάσσιας ασφάλειας μεταξύ Ιράν και Ελλάδας. "Έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση", τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Για συνεργασία για τη βελτίωση των συνθηκών θαλάσσιας ασφάλειας έκανε λόγο χθες, Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, επιβεβαιώνοντας ότι το δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν «Lana» που είχε κατασχεθεί στην Ελλάδα εγκατέλειψε τα ελληνικά ύδατα. “Σύμφωνα με μνημόνιο που υπεγράφη, οι δύο πλευρές θα έχουν την απαραίτητη συνεργασία για τη βελτίωση της θαλάσσιας ασφάλειας” ανέφερε το ιρανικό ΥΠΕΞ.

“Έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης” τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Ευχαρίστησε θερμά τους ναυτικούς των πλοίων για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που έδειξαν όλες τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν, αλλά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες των δύο πλοίων για τη συνεργασία. Είπε επίσης ότι «η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στον σκοπό να εξυπηρετούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Να σημειωθεί ότι από τις 27 Μάϊου τα δύο ελληνικής σημαίας πλοία, το «Delta Poseidon» συμφερόντων του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και το «Prudent Warrior», συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη βρίσκονταν δεσμευμένα και μετά τις σύνθετες διαδικασίες απέπλευσαν από την περιοχή του Μπαντάρ Αμπάς.

Η τελική συμφωνία για την αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ επήλθε στην Τεχεράνη με την παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδου.

Υπενθυμίζεται ότι δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο είχε δεσμευτεί με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank, μία από τις τράπεζες της Ρωσίας εναντίον της οποίας είχαν επιβληθεί κυρώσεις στα ανοιχτά της Καρύστου έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας από το Ιράν, μετά την απελευθέρωση των δύο Ελληνικών δεξαμενόπλοιων “DELTA POSEIDON” και “PRUDENT WARRIOR”, o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, δήλωσε τα εξής :

«Χθες τελείωσε μια μεγάλη περιπέτεια που βίωσαν οι ναυτικοί μας στο Ιράν. Βάλαμε επίσης τέλος στην αγωνία των συγγενών τους και των συναδέλφων τους.

Οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και πέντε μήνες οδήγησαν στην αποδέσμευση των δύο πλοίων από την Ιρανική Κυβέρνηση.

Για μας οι άνθρωποι της ναυτιλίας και της ναυτοσύνης είναι οικογένεια μας. Πάντα θα είμαστε δίπλα τους.

Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι βοήθησαν στο αίσιο τέλος αυτής της προσπάθειας.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα