Ιράν: Φόβοι για αντίποινα μετά τη δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα

Ιράν: Φόβοι για αντίποινα μετά τη δολοφονία πυρηνικού επιστήμονα
Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί AP

Μετά τη δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζάντ, αυξάνονται οι φόβοι για αντίποινα από την Τεχεράνη, την ώρα που η Γερμανία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους.

Ο κορυφαίος Ιρανός πυρηνικός φυσικός και αρχιτέκτονας του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, Μοχσέν Φαχριζάντ, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την ώρα που η κυβέρνηση του αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση.

Ο Μοχσέν Φαχριζάντ πυροβολήθηκε σε ενέδρα στην πόλη Absard, 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Τεχεράνης. Τέσσερα άτομα άνοιξαν πυρ εναντίον του, ενώ σύμφωνα με μάρτυρες ακούστηκε και μια έκρηξη.

Ο επιστήμονας μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο όπου και υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο θάνατος του Φαχριζαντέχ μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και τους αντιπάλους του στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ περιπλέκει οποιεσδήποτε προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναβιώσει την ύφεση που είχε επέλθει στις σχέσεις με το Ιράν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Το Ιράν κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ από τις πρώτες στιγμές μετά την δολοφονία του Φαχριζαντέχ, ενώ με επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αμυνθεί.

Φόβοι για αντίποινα

Από την πλευρά του, το Ισραήλ έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις πρεσβείες του σε όλον τον κόσμο, μετά τις απειλές του Ιράν για αντίποινα, με αφορμή τον φόνο του επιστήμονα κοντά στην Τεχεράνη.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει θέματα ασφαλείας που αφορούν τις διπλωματικές αποστολές του στο εξωτερικό.

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για τον θάνατο του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος σκοτώθηκε από ενόπλους που είχαν στήσει ενέδρα στο αυτοκίνητό του, έξω από την Τεχεράνη.

Αυτοσυγκράτηση ζητά η Γερμανία

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά τον φόνο του Ιρανού επιστήμονα και να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τον στόχο των συνομιλιών με το Ιράν, ώστε η διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να μπορέσει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Προτρέπουμε επομένως όλες τις πλευρές να αποφύγουν τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης», πρόσθεσε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version