Ο ανεμοστρόβιλος και οι σφοδρές καταιγίδες που προκάλεσαν πορτοκαλί συναγερμό στη Βόρεια Ευρώπη

Ο ανεμοστρόβιλος και οι σφοδρές καταιγίδες που προκάλεσαν πορτοκαλί συναγερμό στη Βόρεια Ευρώπη
Aνεμοστρόβιλος ISTOCK

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα καταγράφηκαν στις 20 Μαΐου σε περιοχές της Βόρειας Ευρώπης. Η ανάλυση του Θοδωρή Κολυδά.

Το απόγευμα της 20ης Μαΐου 2022 ένας ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο έδαφος κοντά στο Μάαστριχτ (Beek), λόγω ενός supercell,- μιας πολύ ισχυρής καταιγίδας- καθώς στην περιοχή ήταν αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης ανεμοστρόβιλων αυτή την Παρασκευή.

Δείτε την εικόνα με πορτοκαλί συναγερμό για ισχυρές καταιγίδες στα νότια του Limburg μεταξύ 13:00 και 16:00.

Εκτός από τις ζημιές, υπήρχε και ένα “φωτεινό” σημείο: η πολυπόθητη βροχή. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol, τα αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή του Μάαστριχτ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «μέτριες έως υψηλές καθυστερήσεις» καθώς ο καιρός αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή.

Το αεροδρόμιο του Μάαστριχτ του Άαχεν είχε προγραμματισμένες τέσσερις αφίξεις και αναχωρήσεις για το απόγευμα. Πιο δυτικά από εκεί, ανακοινώθηκαν μερικές καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν, αν και δεν ήταν αμέσως σαφές εάν αυτό οφειλόταν στον αναμενόμενο άσχημο καιρό.

Ο Eurocontrol προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ένα αεροδρόμιο στο οποίο συχνάζουν κάτοικοι της Ολλανδίας. Αυτή είναι η δεύτερη καταιγίδα σε ισάριθμες ημέρες που προκαλεί πορτοκαλί κωδικό προειδοποίησης στα νοτιοανατολικά της Ολλανδίας.

Οι καταιγίδες της Πέμπτης προκάλεσαν πλημμύρες σε αυτοκινητόδρομους και προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων λόγω κλαδιών και άλλων αντικειμένων που έπεσαν στις γραμμές Ακόμη και ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος σάρωσε το κέντρο του Paderborn της Γερμανίας το οποίο απείχε μόνο 1,5 ώρα από τα ολλανδικά σύνορα .

Να γιατί ο καιρός δεν είναι ποτέ βαρετός….

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα