Ισχυρό προβάδισμα για Podemos και Ενωμένη Αριστερά

default image

Η συμφωνία του πολιτικού σχηματισμού του οποίου ηγείται το κομμουνιστικό κόμμα Ισπανία με τους Podemos φαίνεται να αποδυναμώνει το άλλοτε κραταιό σοσιαλιστικό κόμμα. Την τακτική του ώριμου φρούτου ακολουθεί από την πλευρά του ο συντηρητικός Ραχόι

Δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία Podemos και Ενωμένης Αριστεράς για κοινή κάθοδο στις εκλογές της 26ης Ιουνίου, η αριστερά στην Ισπανία φαίνεται να εξανεμίζει την εκλογική δύναμη του σοσιαλιστικού κόμματος, που σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση έρχεται τρίτο στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

Πάμπλο Ιγκλέσιας και Αλμπέρτο Γκαρσόν (ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς) βρήκαν κοινό τόπο, παρά τις διαφορές σε θέματα οικονομικής πολιτικής και αλλού και συμφώνησαν σε κοινή κάθοδο στις εκλογές προκειμένου να “πάρουν πίσω τη χώρα για τα λαϊκά στρώματα” και να προκαλέσουν την “ήττα στο Λαϊκό κόμμα” που βρίσκεται στην εξουσία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Προς το παρόν πάντως εκείνο το κόμμα που σφυροκοπείται από τη συμμαχία εξ αριστερών, είναι το σοσιαλιστικό, που βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται κάτω του 20%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση η ενωμένη αριστερά λαμβάνει σήμερα ένα μήνα σχεδόν πριν τις εκλογές 23,3%, μια τάση που μοιάζει να αναχαιτίζει τη στασιμότητα στα εκλογικά ποσοστά του Podemos, που οφειλόταν κυρίως στην αρνητική εντύπωση που δόθηκε στους ψηφοφόρους από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο συντηρητικός υποψήφιος και απερχόμενος πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, διάγει για την ώρα ήπια προεκλογική καμπάνια στην οποία το μόνιμο σύνθημά του είναι αν θα επικρατήσουν “οι δυνάμεις της λογικής” ή θα παραδοθεί η χώρα “στην άκρα αριστερά”. Η δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, προβλέπει αποχή ρεκόρ, η οποία και ευνοεί το Λαϊκό κόμμα. Η συντηρητική παράταξη διατηρεί πιστούς ψηφοφόρους που σε ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερης αποχής και λόγω του εκλογικού νόμου θα μεταφραστούν σε υψηλότερο ποσοστό. Έτσι, η έρευνα φέρνει το κόμμα στο 29.9%, 1,2 μονάδες υψηλότερα από το ποσοστό των εκλογών του Δεκεμβρίου.

Τέλος, το κεντροδεξιό Ciudadanos, που στην Ελλάδα υποστηρίζεται από το Ποτάμι και προέκυψε επίσης μέσα από την κρίση, φαίνεται να “τσιμπάει” επίσης ελαφρά από το ποσοστό που κατέγραψε στην περασμένη εκλογική αναμέτρηση. Να θυμίσουμε βέβαια εδώ πως το κόμμα αυτό ήταν το… χαϊδεμένο θα λέγαμε των δημοσκόπων, που του έδιναν δύναμη πέριξ του 17-20% και πάντως πιο πάνω από το αριστερό κόμμα των Podemos, πράγμα που τελικά δεν αποτυπώθηκε στην κάλπη (έλαβε 13.1%).

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ EL PAIS

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα