Ισημερινός: Διαδηλωτές αιχμαλώτισαν 10 στελέχη της αστυνομίας και 30 δημοσιογράφους

Ισημερινός: Διαδηλωτές αιχμαλώτισαν 10 στελέχη της αστυνομίας και 30 δημοσιογράφους
Εκουαδόρ, Ισημερινός AP

Τα στελέχη της αστυνομίας αφέθηκαν ελεύθερα. Πέρα από τους αστυνομικούς, οι αυτόχθονες αιχμαλώτισαν τριάντα δημοσιογράφους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη κάλυψης των κινητοποιήσεων τους

Δέκα στελέχη της αστυνομίας που είχαν αιχμαλωτιστεί από αυτόχθονες διαδηλωτές στο Κίτο αφέθηκαν ελεύθερα, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ αργά το βράδυ την Πέμπτη (το πρωί της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Απελευθερώθηκαν κοντά στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης παρόντων του επικεφαλής του Συνηγόρου του Λαού Φρέντι Καριόν και στελεχών της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη χώρα, ανέφεραν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους οι εφημερίδες El Telégrafo και El Comercio. Τα ένστολα στελέχη — εννέα άνδρες και μία γυναίκα — είναι καλά, διευκρίνισε η Ελ Κομέρσιο.

Σύμφωνα με τον Χάιμε Βάργκας, επικεφαλής της μεγαλύτερης οργάνωσης αυτοχθόνων του Ισημερινού, της CONAIE, τα στελέχη αυτά συνελήφθησαν διότι παρεισέφρησαν «σε χώρο στον οποίο κάναμε κατάληψη».

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Ισημερινό ευχαρίστησε μέσω Twitter την CONAIE για αυτή τη «χειρονομία καλής θέλησης».

Πέρα από τα στελέχη της αστυνομίας, οι αυτόχθονες αιχμαλώτισαν επίσης σχεδόν τριάντα δημοσιογράφους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη κάλυψης των κινητοποιήσεων, των αιτημάτων και των θέσεών τους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο είχε προτρέψει νωρίτερα τους διαδηλωτές να αφήσουν ελεύθερα τα στελέχη της αστυνομίας.

Ο Μορένο, αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη κρίση της θητείας του, εγκατέλειψε την πρωτεύουσα και μετέφερε την έδρα της κυβέρνησής του στη Γουαγιακίλ στις αρχές της εβδομάδας, ενώ αυτόχθονες έκαναν μαζικά πορεία προς το Κίτο.

Στην πρωτεύουσα επικρατεί έκρυθμη κατάσταση καθώς οι διαδηλωτές απαιτούν να ακυρωθούν τα μέτρα λιτότητας που παίρνει ο Μορένο, ειδικά η κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων. Χθες Πέμπτη, ο Συνήγορος του Λαού ανέφερε ότι ο απολογισμός των νεκρών των κινητοποιήσεων, που διαρκούν οκτώ ημέρες, αυξήθηκε σε πέντε.

Ο Μορένο δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους διαδηλωτές και ήδη υπάρχουν κάποια «πρώτα καλά αποτελέσματα». Ωστόσο η CONAIE διεμήνυσε χθες πως απορρίπτει κάθε διάλογο με μια κυβέρνηση που «δολοφονεί» κι ο πρόεδρος της Βάργκας προειδοποίησε τον Μορένο να «μην παίζει» με τους αυτόχθονες.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version