Ισημερινός: Ο πρόεδρος Λάσο κήρυξε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” στις φυλακές

Ισημερινός: Ο πρόεδρος Λάσο κήρυξε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” στις φυλακές
Στρατιώτες του Εκουαδόρ στις φυλακές της χώρας AP

Με τις φυλακές στη χώρα να "ματώνουν" από 22 φόνους, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Γκιγιέρμο Λασο αποφάσισε να πάρει μέτρα.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, κήρυξε την Πέμπτη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στις φυλακές, προκειμένου να «αποκατασταθεί η τάξη», μετά τα επεισόδια στα οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι περίπου εξήντα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων.

Από την επαρχία Κοτοπάξι (κεντρικά), όπου σκοτώθηκαν οι περισσότεροι κρατούμενοι, ο πρόεδρος Λάσο ανακοίνωσε πως κηρύσσει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σύστημα των σωφρονιστικών καταστημάτων ώστε να κινητοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι για την αποκατάσταση της τάξης» στις φυλακές.

«Θα αρχίσουμε διαδικασία πλήρους αναδιάρθρωσης του συστήματος των φυλακών», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτος, ο οποίος αντικατέστησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας φυλακών με έναν στρατιωτικό όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θέλω να πω στις μαφίες που επιδιώκουν να απειλήσουν αυτή τη χώρα ότι σφάλλουν αν νομίζουν ότι η αυτή η κυβέρνηση θα φανεί τόσο αδύναμη όσο προηγούμενες», είπε ακόμη ο πρόεδρος Λάσο.

Έκανε γνωστό πως εφεξής η πρόσβαση στις φυλακές θα ελέγχεται από τον στρατό, ενώ η αστυνομία θα φρουρεί το εσωτερικό τους. Ως εδώ, την ασφάλεια των σωφρονιστικών καταστημάτων εγγυώνταν πολιτικοί υπάλληλοι.

Νωρίτερα χθες η υπηρεσία φυλακών ανέστειλε ορισμένες δραστηριότητες «που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό των εγκλείστων και τους λειτουργούς» του σωφρονιστικού συστήματος. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπηρεσία, οι επισκέψεις ανεστάλησαν σε κάποιες φυλακές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα