Ίσινγκερ: Με ένα Grexit θα χαίρονταν η Wall Street, το City του Λονδίνου και η Μόσχα

Ίσινγκερ: Με ένα Grexit θα χαίρονταν η Wall Street, το City του Λονδίνου και η Μόσχα

Ποιοι θα ωφεληθούν από ένα Grexit και γιατί το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα είναι επένδυση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Τι δηλώνει ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Β. Ίσινγκερ

«Επένδυση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» αποτελεί το προγραμματισμένο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, τον πρώην πρέσβη Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην Berliner Zeitung, δηλώνει ότι «μια ασταθής και ταπεινωμένη Ελλάδα θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μήνυμα για την σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο κ. Ίσινγκερ επισημαίνει ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη χρειάζεται ακόμη τεράστια ευρωπαϊκή στήριξη. «Για να το πω καθαρά: δεν μπορούμε να αντέξουμε να έχουμε νέες συγκρούσεις στα Βαλκάνια», τονίζει και σημειώνει ότι με ένα Grexit θα χαίρονταν η Wall Street, το City του Λονδίνου και η Μόσχα, η οποία, όπως αναφέρει, θα μπορούσε να προβάλει την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καθοδική πορεία και είναι «μια κατασκευή των παρακμιακών Δυτικών». Χαίρομαι «που ήμασταν σε θέση να τους στερήσουμε αυτή τη χαρά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ίσινγκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική κρίση, ο Γερμανός διπλωμάτης κάνει λόγο για άδικες επιθέσεις εναντίον του και εκτιμά ότι ο κ. Σόιμπλε «θέλει την Ευρώπη», ενώ το σχέδιό του για Grexit «είναι παρόμοιο με την πυρηνική απειλή – είναι αποτελεσματική όσο δεν χρησιμοποιούνται τα όπλα», δηλώνει. Εξηγεί ακόμη ότι σκοπός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν ήταν να επιβάλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά να οδηγήσει την Ευρωζώνη στην έξοδο από την κρίση. «Διότι είναι σαφές: το εάν η Ελλάδα μπορεί πράγματι να εξυγιανθεί χωρίς έξοδο από την Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη κριθεί οριστικά», τονίζει.

Αναφερόμενος πάντως στον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, ο κ. Ίσινγκερ επισημαίνει ότι «η επιτυχής ηγεσία απαιτεί και γενναιοδωρία», για να διευκρινίσει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σπαταλώνται τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων. «Θα πρέπει όμως να βλέπουμε τον εαυτό μας ως μια γενναιόδωρη και φιλάνθρωπη ηγετική δύναμη», καταλήγει.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE: