Ισλανδία: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη χώρα των ξωτικών που έδιωξε το ΔΝΤ

Ισλανδία: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη χώρα των ξωτικών που έδιωξε το ΔΝΤ
To βόρειο Σέλας AP

Η χώρα στην οποία πιστεύουν πως τα ξωτικά υπάρχουν στα αλήθεια, διαθέτει application για να αποφεύγει τις... αιμομιξίες, ενώ κατάφερε να διώξει το ΔΝΤ και τους δανειστές της αφήνοντας τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για αυτή μετά την ακτιβιστική ενέργεια των εκπροσώπων της στη Eurovision.

Πολιτικό χρώμα είχε τελικά ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές του θεσμού απαγορεύουν την οποιαδήποτε προώθηση πολιτικών θέσεων.

Λίγο πριν τελειώσει ο διαγωνισμός και κατά τη ψηφοφορία, το συγκρότημα που εκπροσωπούσε την Ισλανδία σήκωσε σημαίες της Παλαιστίνης προκαλώντας την άμεση επέμβαση των διοργανωτών.

Και κάπως έτσι, η Ισλανδία ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με το hashtag #Iceland να γίνεται νούμερο ένα topic στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, πάμε να δούμε πέντε πράγματα που πρέπει κανείς να γνωρίζει για τη χώρα των Παγετώνων και των ηφαιστείων. Μία χώρα η οποία αναδύθηκε ως ηφαίστειο πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια στη μέση του Ατλαντικού, κάτι που την καθιστά τη νεότερη γεωλογικά χώρα του κόσμου.

Καρέ από την Ισλανδία AP

1. Η χώρα των ξωτικών

Στη λαϊκή παράδοση της Ισλανδίας αφθονούν οι ιστορίες με ξωτικά -τα μικρά πλασματάκια με τα μυτερά αυτά, τα huldufólk, όπως τα αποκαλούν, που σε κάποιες εκδοχές μοιάζουν με νεράιδες, όπως η Τίνκερμπελ από τον Πίτερ Παν. Πιστεύουν ότι είναι ειρηνικά πλάσματα, τα οποία συνυπάρχουν με τους ανθρώπους, έχουν επίσης οικογένειες και επιδίδονται στις ίδιες καθημερινές δραστηριότητες, όπως ψάρεμα, αγροτικές εργασίες, και περιστασιακά δίνουν ένα χέρι βοήθειας σε ανθρώπους που, χωρίς την παρέμβαση των ξωτικών, θα κινδύνευαν.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, το 62% των Ισλανδών πιστεύει ότι η ύπαρξη των ξωτικών είναι κάτι περισσότερο από μύθος. Στο δε Ρέικιαβικ υπάρχει Σχολείο Ξωτικών, το Elfschool, μία προέκταση του Paranormal Foundation της Ισλανδίας που συστήνει στους ταξιδιώτες τα μαγικά πλάσματα.

 

2. Αναζητώντας το Βόρειο Σέλας

Το Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που λαμβάνει μέρος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, αλλά και στις ατμόσφαιρες άλλων πλανητών. Ονομάζεται και Πολικό Σέλας καθώς παρατηρείται κυρίως στις πολικές περιοχές τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Ημισφαίριο, αποκαλούμενο ανάλογα Βόρειο Σέλας και Νότιο Σέλας. Γενεσιουργός αιτία είναι ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος.

Βόρειο Σέλας Photo by Ken Cheung on Unsplash

 

Ένα από τα πιο γνωστά και με εύκολη πρόσβαση μέρη για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας είναι το Ρέικιαβικ το οποίο, μάλιστα, συγκεντρώνει αρκετό κόσμο κάθε χρόνο λόγω του φαινομένου. Η παρατήρηση του φαινομένου μαζί με τη δημοφιλία που έχει πάρει η χώρα τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της ανάδειξης των τοπίων της μέσα από το Game of Thrones που γυρίστηκε εν πολλοίς εκεί, έχει κάνει τη διαμονή, όχι και τόσο οικονομική υπόθεση.

3. Η χώρα που έδιωξε το ΔΝΤ

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, η Ισλανδία θα εξοφλούσε το ΔΝΤ στις 31 Αυγούστου του 2016. Στις 11 Οκτωβρίου του 2015, ανακοίνωσε πως κατάφερε να αποπληρώσει πρόωρα το υπόλοιπο των υποχρεώσεων της προς το Ταμείο. Η χώρα των Βίκινγκς κατέβαλλε 334 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πληρώνοντας 11 δόσεις μαζί, αποπλήρωσε στην ουσία το σύνολο των υποχρεώσεων της από το δάνειο ύψους 2,1 δισ δολαρίων που είχε λάβει το 2008.

Η Ισλανδία, με πληθυσμό περίπου 320 χιλιάδες κατοίκους, ήταν μια αρκετά πλούσια χώρα, ωστόσο υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Το 2003 η κυβέρνηση  ιδιωτικοποίησε όλες τις τράπεζες, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οι τράπεζες αυτές , δείχνοντας μεγάλα ποσοστά κερδών, μέσω των λογαριασμών IceSave, προσέλκυσαν πολλούς Βρετανούς και Ολλανδούς επενδυτές. Παράλληλα όμως, με την αύξηση των επενδύσεων, αυξανόταν και το εξωτερικό χρέος των τραπεζών.

Το 2003, το χρέος της Ισλανδίας που είχε βέβαια δικό της νόμισμα, έφθασε το 200% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 σκαρφάλωσε στο ασύλληπτο 900%.

Η οικία του πρωθυπουργού στο Reykjavik AP

 

Οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι πίεζαν την Ισλανδία να πάρει δραστικά μέτρα. Το ΔΝΤ και η ΕΕ ήθελαν να “αγοράσουν” το χρέος, με το επιχείρημα, ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ισλανδία να ξεπληρώσει την Βρετανία και την Ολλανδία. Ο λαός αντέδρασε σκληρά, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί η τότε κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, το 2009.

Στο δημοψήφισμα, τον Μάρτιο του 2010, το 93% των Ισλανδών ψήφισε κατά της πληρωμής των χρεών και το ΔΝΤ “πάγωσε” τους δανεισμούς. Αρκετοί τραπεζίτες εγκατέλειψαν τη χώρα. Προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της κρίσης, συγκροτήθηκε μια ανεξάρτητη επιτροπή και εκλέχθηκε συντακτική συνέλευση με σκοπό τη θέσπιση νέου Συντάγματος για τη χώρα. Με στόχο την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε επίσης παράνομα τα δάνεια που συνδέονταν με ξένα νομίσματα, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να μην καλύπτουν τις απώλειες από την υποτίμηση της ισλανδικής κορώνας. Η Ισλανδία άφησε τις τράπεζές της να χρεοκοπήσουν και το ΑΕΠ της έπεσε αθροιστικά κατά 15% από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο πριν αρχίσει να ανακάμπτει.

Σήμερα σημειώνει ανάπτυξη σε ποσοστό 3,1% και ανεργία 6.9%

4. To application που προστατεύει τους Ισλανδούς από την… αιμομιξία

Οι προγραμματιστές Arnar Freyr Aðalsteinsson, Hákon Þrastar Björnsson και Alexeander Annas Helgason δημιούργησαν πριν λίγα χρόνια μια Android εφαρμογή η οποία μπορεί να διαγνώσει τον βαθμό συγγένειας ανάμεσα σε δύο κατοίκους της Ισλανδίας.

Αυτό γιατί οι κάτοικοι της χώρας είναι εν δυνάμει συγγενείς μεταξύ τους και έπρεπε να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση τόσο της αιμομιξίας όσο και της διατάραξης των κοινωνικών δεσμών.

H σημαία της χώρας ASSOCIATED PRESS

 

Όλοι οι κάτοικοι (320.000), αλλά και άλλοι τόσοι που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη (κυρίως στον Καναδά όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα Ισλανδών) είναι καταγεγραμμένοι στο Íslendingabók (το Βιβλίο των Ισλανδών).

Οι προγραμματιστές της εφαρμογής ÍslendingaApp πήραν αυτήν την database και την πέρασαν σε ένα mobile interface. Ενσωμάτωσαν και λειτουργία ώστε όταν έρχονται δύο smartphones σε επαφή μεταξύ τους, το application να αναγνωρίζει τη “συγγενική σχέση” και να αποφασίζει αν “μπορούν” οι κάτοχοι των smartphones να συνεχίσουν το.. φλερτ.

5. Με πλούσια μουσική κληρονομιά

Η Μπιορκ Γκουδμουντσντότιρ (Björk Guðmundsdóttir) είναι αυτή που έβαλε τους Ισλανδούς στον μουσικό “χάρτη”.  Το όνομα της σημαίνει στα ισλανδικά ένα είδος δέντρου, η προφορά του ακριβέστερα αποδίδεται Πιέρκ, παρότι εμείς τη λέμε Μπιορκ.

Τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα έχει προσφέρει πολλά στην παγκόσμια μουσική, ενώ καλλιτέχνες όπως ο Τζον Γκραντ έχουν εγκατασταθεί εκεί για να ηχογραφούν στα υπέροχα τοπία της, εκμεταλλευόμενοι τους ήχους της φύσης. Πράγμα που κάνουν άλλωστε και οι σπουδαίοι Sigur Rós, το όνομα των οποίων σημαίνει “τριαντάφυλλο της νίκης”.

Οι Sigur Ros σε συναυλία τους Robb Cohen/Invision/AP

 

Ακόμη, το τζαζ σύνολο Mezzoforte, τα συγκροτήματα Of Monster sand Men, Kiasmos, Amiina, mum, GusGus, αλλά και η τραγουδίστρια Emiliana Torrini είναι από εδώ, ενώ για  την ιστορία, στο Ρέικιαβικ έχει μπαρ και ο Damon Albarn των Βlur.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα