Προβάδισμα Ρόμνεϊ στην τηλεμαχία, διαξιφισμοί για την φορολογία και υγειονομική περίθαλψη

default image

Έλαβε τέλος η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των Μπάρακ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ που εστιάστηκε στην εσωτερική πολιτική. Διαξιφισμοί για την φορολογία και το ObamaCare (Pics+Vid)

Περισσότεροι από εξήντα εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν από το πανεπιστήμιο του Ντένβερ στην Πολιτεία του Κολοράντο την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση διάρκειας ενενήντα λεπτών μεταξύ του απερχόμενου προέδρου των Η.Π.Α Μπάρακ Ομπάμα και του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ πριν τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ, διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε θέματα οικονομίας, μετανάστευσης και υγείας. Την τηλεμαχία, μεταδώσαν απευθείας όλα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ( C-SPAN, ABC, CBS, FOX and NBC, CNN, Fox News και MSNBC).

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, είχαν  στη διάθεσή τους δυο λεπτά για να απαντήσουν στα ερωτήματα που θα τους έθεσε  ο συντονιστής δημοσιογράφος Τζιν Λέρερ,  του δικτύου PBS σε έξι ενότητες 15 λεπτών η καθεμία.

Ο Ρομνεϊ μίλησε συνολικά 38 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα και ο Μπάρακ Ομπάμα 42 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

Mε χιούμορ για την επέτειο γάμου του Ομπάμα ξεκίνησε η τηλεμαχία

Με μια χειραψία ξεκίνησε η τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για το Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ που ήταν ντυμένος με μπλε κοστούμι και μπλε γραβάτα, στα χρώματα του δημοκρατικού κόμματος, πήρε το λόγο αρχίζοντας με την “είδηση” της εικοστής επετείου που γιορτάζει με την σύζυγό του Μισέλ ακριβώς την ημέρα της τηλεμαχίας.

Αστειευόμενος ανέφερε “Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά, δεν γιορτάζουμε κάθε χρόνο μπροστά σε 60 εκατομμύρια ανθρώπους”, υπενθυμίζοντας ότι ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια εν μέσω της οικονομικής κρίσης και από τότε “πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα”.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο,ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και απάντησε στον ίδιο ανάλαφρο χιουμοριστικό τόνο στο σχόλιο του Ομπάμα για την επέτειο γάμου.

“Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι το πιο ρομαντικό μέρος που θα μπορούσατε να φανταστείτε, εδώ μαζί μου” είπε ο Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο Ρομνεϊ εμφανίστηκε με μπλε κοστούμι και κόκκινη ριγέ γραβάτα.

Στο καναβάτσο ο Ομπάμα για την  φορολογία;

Από την αρχή της συζήτησης επιτέθηκε ο Μιτ Ρομνεϊ για το ζήτημα της φορολογίας. “Ο πρόεδρος έχει ένα στόχο πολύ παρόμοιο με εκείνο που είχε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από τέσσερα χρόνια, ότι οι μεγαλύτερες δαπάνες, η υψηλότερη φορολόγηση, η ασφυκτική ρύθμιση περισσότερο – αν θέλετε, η ασφυκτική διακυβέρνηση – θα μπορούσε να λειτουργήσει”, είπε ο Μιτ Ρόμνεϊ και πρόσθεσε “Αυτό δεν είναι η σωστή απάντηση για την Αμερική”.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους για τους εύπορους Αμερικανούς, και είπε ότι ο Όμπάμα έχει παραποιήσει το πρόγραμμά του για τη φορολογία.

Επιτέθηκε κατά του προέδρου των ΗΠΑ και υποψηφίου των δημοκρατικών για την αποτυχία να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά το ήμισυ όπως υποσχέθηκε το 2008, και επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό τους να ακολουθήσουν τον δρόμο της Ελλάδας ή της Ισπανίας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του  αποπειράθηκε να “ζωγραφίσει” το οικονομικό του όραμα για τη επόμενη τετραετία.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Απόψε το ερώτημα δεν είναι που έχουμε πάει, αλλά που έχουμε στόχο να πάμε” είπε ο αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο  Ομπάμα, επισήμανε της δεινή οικονομική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όταν αυτός ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009.”Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη” είπε.

Ο Ομπάμα απέρριψε την κριτική της δημοσιονομικής διαχείρισης του, τονίζοντας την υπόσχεση του Ρόμνεϊ να μην αυξήσει τους φόρους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την προσέγγιση του Ρόμνεϊ για τη μείωση του ελλείμματος ως “μη ισορροπημένη”.

“Θα πρέπει να υπάρχουν έσοδα πέρα από τις περικοπές” δήλωσε ο Ομπάμα, ζητώντας να τεθεί τέλος στην “εταιρική κοινωνική πρόνοια” και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Ο Ομπάμα άσκησε κριτική κατά του Ρόμνεϊ για το φορολογικό του σχέδιο, τη μείωση της φορολογίας στους πλούσιους, λέγοντας ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους στις οικογένειες της μεσαίας τάξης για να πληρώσουν το αντίτιμο.

Ο Ρόμνεϊ απέρριψε το χαρακτηρισμό κατά του φορολογικού του σχεδίου, λέγοντας ότι “σχεδόν ότι είπε (ο Ομπάμα) για το φορολογικό σχέδιο είναι ανακριβές”. Έδωσε ένα περίγραμμα του φορολογικού του σχεδίου για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται ένα διάλειμμα από τους φόρους.

“Προτεραιότητά μου είναι οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις εργασίες τους” κατέληξε.

CNN: Νίκη Ρόμνεϊ έναντι Ομπάμα στην πρώτη τηλεμαχία

Νίκη στον Μιτ Ρόμνεϊ έναντι του Μπάρακ Ομπάμα δείχνουν τα αποτελέσματα του CNN, μετά το τέλος της πρώτης τηλεμαχίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών προηγείται με 67% έναντι 25% του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Η στρατηγική των αντιπάλων : Εντατικά μαθήματα επικοινωνίας

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά μέσα ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να έχασε ωστόσο  δεν έκανε τη “μεγάλη γκάφα”. Ο Αμερικάνος πρόεδρος  όλες αυτές τις μέρες είχε αποσυρθεί στο Χέντερσον, μια πόλη-δορυφόρο του Λας Βέγκας στην έρημο της Νεβάδας.

Εκεί προπονήθηκε  με τον Τζον Κέρι, ο οποίος ήταν υποψήφιος των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2004 και ξέρει καλά από τηλεοπτικές μονομαχίες. Ο απερχόμενος πρόεδρος έκανε αυτό που του έλεγαν οι ειδικοί όλες αυτές τις μέρες. Σε γενικές γραμμές οι απαντήσεις του ήταν είναι σύντομες και ουσιώδεις.

Από την πλευρά του ο Μιτ  Ρόμνεϊ προπονήθηκε  εδώ και ημέρες με τον γερουσιαστή Ρομπ Πόρτμαν στον ρόλο του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος σε γενικές γραμμές  εμφανίστηκε επιθετικός απέναντι στον αντίπαλό του και παράλληλα  κράτησε χαμηλούς τόνους εκθέτοντας με σαφήνεια τη δική του ατζέντα.

Μετά την  αποψινή  τηλεμαχία  των υποψηφίων Προέδρων, θα ακολουθήσει νέα τηλεμαχία στις 11 Οκτωβρίου ανάμεσα στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Πολ Ράιαν.

Το δεύτερο Προεδρικό ντιμπέιτ θα διενεργηθεί στις 16 Οκτωβρίου στο Χέμπστιντ της πολιτείας της Νέας Υόρκης με τους Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ να δέχονται ερωτήσεις από τους ψηφοφόρους.

Το τρίτο ντιμπέιτ θα φιλοξενηθεί  στο Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα, πολιτεία-κλειδί στη μάχη για το Λευκό Οίκο, στις 22 Οκτωβρίου με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα