Ισπανία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει βιασμό κάθε μη συναινετική συνεύρεση

Ισπανία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει βιασμό κάθε μη συναινετική συνεύρεση
Διαμαρτυρία στην Παμπλόνα (Ισπανία) για την καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων AP

Κατατέθηκε σήμερα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει βιασμό κάθε μη συναινετική σεξουαλική συνεύρεση, ικανοποιώντας τα αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών.

Η κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών (PSOE) και Podemos ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο που κατατάσσει ως βιασμό κάθε μη συναινετική σεξουαλική πράξη, τηρώντας την προεκλογική της δέσμευση να θεσπίσει πιο αυστηρή νομοθεσία υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Το προσχέδιο νόμου, που έχει μπροστά του μία μακρά κοινοβουλευτική συζήτηση, προτείνει τη θέσπιση ειδικών δικαστηρίων, που θα ασχολούνται με τα σεξουαλικά εγκλήματα και ανοικτά καθ’ όλο το 24ωρο κέντρα περίθαλψης κι αποκατάστασης των θυμάτων.

«Με την ψήφιση του νόμου αυτού, η Ισπανία θα γίνει μία ασφαλέστερη χώρα για τις γυναίκες. Τα δικαιώματα των γυναικών κι η σεξουαλική ελευθερία ποτέ πια δεν θα περιφέρονται σε ένα αδιέξοδο», τόνισε σχετικά η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο.

Η ανακοίνωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ συμπίπτει με τον εορτασμό, την ερχόμενη Κυριακή, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, για την οποία έχουν προγραμματισθεί πολλές διαδηλώσεις κι εκδηλώσεις.

Η Μαρία Σολάνας, διευθύντρια του ινστιτούτου Elcano Royal δήλωσε πως με το νομοσχέδιο τούτο η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα που εφαρμόζει σε μία νομοθεσία τις προτάσεις της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης του 2014 για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μόλις 9 από 31 Ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθεσία που χαρακτηρίζει βιασμό τη μη συναινετική συνεύρεση, αντί να τον χαρακτηρίζουν έτσι εάν συντρέχουν κι άλλες πρακτικές, όπως η βία, ή οι απειλές—όπως ισχύει έως σήμερα και στην Ισπανία.

Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα στην κοινωνία της Ισπανίας. Ιδίως μετά το περιστατικό της «Αγέλης», όπως ονόμαζε τον εαυτό της μία ομάδα νεαρών, που βίασε μία νεαρή γυναίκα στο φεστιβάλ ταυροδρομιών της Παμπλόνα. Η δίκη τους κι ιδίως η επιεικής για τους δράστες έκβασή της—με αποκορύφωμα την περσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που τους απήλλαξε για την κατηγορία του βιασμού—προκάλεσε μεγάλες διαμαρτυρίες στην κοινωνία της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα