Ισπανία: Οι καπνοβιομηχανίες θα χρεώνονται για να μαζεύονται οι γόπες από τον δημόσιο χώρο

Ισπανία: Οι καπνοβιομηχανίες θα χρεώνονται για να μαζεύονται οι γόπες από τον δημόσιο χώρο
Γόπες istock

Η ισπανική κυβέρνηση εισάγει δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση των αποβλήτων και την αύξηση της ανακύκλωσης. Στο στόχαστρο και οι καπνοβιομηχανίες που θα επωμιστούν το κόστος καθαρισμού της ρύπανσης από τα τσιγάρα.

Οι καπνοβιομηχανίες πρόκειται να αναγκαστούν να πληρώσουν τον λογαριασμό για τον καθαρισμό των εκατομμυρίων αποτσίγαρων που οι καπνιστές πετούν κάθε χρόνο, σύμφωνα με νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς στην Ισπανία.

Η απόφαση, η οποία τίθεται σε ισχύ αυτή την Παρασκευή (6/01), αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των αποβλήτων και την αύξηση της ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον Guardian. Περιλαμβάνει την απαγόρευση των πλαστικών μαχαιροπήρουνων και πιάτων μιας χρήσης, τις μπατονέτες, τα πλαστικά καλαμάκια, τα ποτήρια από διογκωμένο πολυστυρένιο, καθώς και τη μείωση των πλαστικών συσκευασιών των τροφίμων.

Ο νόμος είναι εναρμονισμένος με μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιορίζει τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης και η οποία έχει ως στόχο να υποχρεώσει τους ρυπαίνοντες να καθαρίσουν το χάος που δημιουργούν.

Οι βιομηχανίες τσιγάρων θα είναι επίσης υπεύθυνες για την εκπαίδευση του κοινού να μην πετάει τις γόπες του στον δημόσιο χώρο, αλλά παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοστεί ο καθαρισμός ή τι θα κοστίσει.

Μια καταλανική μελέτη υπολογίζει το κόστος σε 12 έως 21 ευρώ ανά πολίτη ετησίως, δηλαδή συνολικά έως και 1 δισ. ευρώ (882.000 λίρες).

Νωρίτερα φέτος, η καταλανική κυβέρνηση πρότεινε την καθιέρωση ενός συστήματος σύμφωνα με το οποίο τα αποτσίγαρα θα μπορούν να εξαργυρώνονται έναντι 0,20 ευρώ το καθένα, γεγονός που θα πρόσθετε 4 ευρώ στην τρέχουσα μέση τιμή των 5 ευρώ για ένα πακέτο των 20 τσιγάρων. Το σύστημα δεν έχει ακόμη εισαχθεί.

Θεωρείται ότι οι καπνοβιομηχανίες θα μετακυλήσουν το κόστος στον καταναλωτή, παρέχοντας ένα ακόμη κίνητρο για τη διακοπή της συνήθειας. Σύμφωνα με τα περυσινά κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, περίπου το 22% των Ισπανών καπνίζουν (16,4% των γυναικών και 23,3% των ανδρών) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 18,4%.

Ωστόσο, παρά τον μεγάλο αριθμό καπνιστών, ιδίως μεταξύ των νέων, η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της αύξησης των περιορισμών στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Σε έρευνα της Ένωσης Οικογενειακής Ιατρικής διαπιστώθηκε ότι το 85% τάσσεται υπέρ περαιτέρω περιορισμών, με το 72% να υποστηρίζει την απαγόρευση του καπνίσματος στις ταράτσες των μπαρ και των εστιατορίων.

Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές απορριμμάτων και χρειάζονται περίπου 10 χρόνια για να αποσυντεθούν, εκπέμποντας κατά τη διαδικασία τοξικές ουσίες όπως αρσενικό και μόλυβδο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ocean Conservancy, τα αποτσίγαρα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή θαλάσσιας ρύπανσης, περισσότερο ακόμη και από τις πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια, με περίπου 5 δισεκατομμύρια να απορρίπτονται στον ωκεανό.

Προς όφελος της δημόσιας υγείας και για να μειωθεί ο αριθμός των αποτσίγαρων που καταλήγουν στη θάλασσα, περίπου 500 ισπανικές παραλίες έχουν κηρυχθεί ελεύθερες από το κάπνισμα.

Πέρυσι, η Βαρκελώνη απαγόρευσε το κάπνισμα στις 10 παραλίες της πόλης.

Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα