Ισπανία: Ποινή κάθειρξης 133 ετών σε απόστρατο για τον φόνο πέντε ιερέων

Ισπανία: Ποινή κάθειρξης 133 ετών σε απόστρατο για τον φόνο πέντε ιερέων
Άνθρωποι κρατούν πανό που απεικονίζουν τους έξι Ιησουίτες ιερείς που σφαγιάστηκαν το 1989, κατά τη διάρκεια μιας πορείας για την 19η επέτειο του θανάτου τους στο Σαν Σαλβαδόρ. AP

Η ισπανική δικαιοσύνη καταδίκασε τον Σαλβαδοριανό απόστρατο συνταγματάρχη σε κάθειρξη 133 ετών και 4 μηνών για τον φόνο πέντε Ισπανών ιησουιτών ιερέων το 1989, στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου.

Κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου το 1989 που αιματοκύλισε το Ελ Σαλβαδόρ, ο απόστρατος συνταγματάρχης Ινοσέντε Μοντάνο διέπραξε τον φόνο πέντε Ισπανών ιησουιτών ιερέων. Για το στυγερό αυτό έγκλημα η ισπανική δικαιοσύνη τον καταδίκασε σε κάθειρξη 133 ετών και 4 μηνών.

Μέλη ενός τάγματος ιησουιτών το οποίο είχε χρησιμεύσει ως μεσολαβητής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι ιερείς αυτοί είχαν σκοτωθεί μέσα στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Centroamericana (UCA) του Σαν Σαλβαδόρ.

Ένας άλλος σαλβαδοριανός ιησουίτης, μια υπάλληλος των ιερέων και η κόρη της είχαν σκοτωθεί επίσης στην επίθεση, που είχε πραγματοποιηθεί από ένα τάγμα του σαλβαδοριανού στρατού.

Ο πρώην συνταγματάρχης Ινοσέντε Μοντάνο, αριστερά, αναχωρεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βοστώνη, Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013, μετά την πρώτη ημέρα ακρόασής του για κατηγορίες αναφορικά με μεταναστευτικά ζητήματα. Ο Μοντάνο κατηγορήθηκε χωριστά στην Ισπανία το 2011 για τον φερόμενο ρόλο του στις δολοφονίες έξι Ιησουιτών το 1989. AP

Αν και το ισπανικό δικαστήριο που δίκασε τον Μοντάνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τον έκρινε ένοχο γι’ αυτούς τους οκτώ φόνους, δεν τον καταδίκασε παρά μόνο γι’ αυτούς των πέντε ισπανών ιησουιτών, επειδή ο 76χρονος απόστρατος στρατιωτικός είχε εκδοθεί το 2017 από τις ΗΠΑ στην Ισπανία αποκλειστικά για τους φόνους αυτούς.

Ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης του Σαλβαδόρ από το 1989 έως το 1992 ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος σ’ αυτή τη δίκη, επειδή η σαλβαδοριανή δικαιοσύνη αρνήθηκε να παραδώσει στην ισπανική δικαιοσύνη τους στρατιωτικούς που βρίσκονται στο Σαλβαδόρ.

Το Audiencia Nacional είχε ανοίξει έρευνα το 2009 εναντίον των στρατιωτικών που ήταν ύποπτοι για τη δολοφονία.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει από την πλευρά της ποινή κάθειρξης 150 ετών για τον απόστρατο συνταγματάρχη, ο οποίος κατηγορούνταν ότι “έδωσε την άμεση διαταγή να δολοφονηθούν οι ιησουίτες”.

Πλήθος παρευρίσκεται στην κηδεία του ιερέα Ιησουίτη Jon Cortina, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σαν Σαλβαδόρ. Ο Cortina γεννήθηκε στη χώρα των Βάσκων και έζησε στο Ελ Σαλβαδόρ από τη δεκαετία του 1960. Ήταν επίσης διευθυντής του Pro-Search Association, μιας ομάδας που διεξήγαγε έρευνες για παιδιά που φέρεται να είχαν απαχθεί από ένοπλες δυνάμεις. AP

Ο εμφύλιος πόλεμος του Σαλβαδόρ έλαβε τέλος το 1992 με μια συμφωνία ειρήνης έπειτα από 12 χρόνια σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το FMLN που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 75.000 ανθρώπους, ενώ οι εξαφανισθέντες ανέρχονται σε 7.000.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα