Ισπανία: Προς την έξοδο ο πρωθυπουργός Ραχόι

Ισπανία: Προς την έξοδο ο πρωθυπουργός Ραχόι
Οι Βάσκοι του PNV άνοιξαν την "πόρτα της εξόδου" στον πρωθυπουργό Ραχόι AP

Το Εθνικιστικό Βασκικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει κατά του Ραχόι στην πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, την Παρασκευή. Δεν παραιτείται δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός

Το Εθνικιστικό Βασκικό Κόμμα (PNV) ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι θα καταψηφίσει τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, μια απόφαση που διασφαλίζει ότι θα περάσει η πρόταση μομφής την οποία έχουν καταθέσει οι Σοσιαλιστές.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Ισπανίας είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

“Πιστεύουμε ότι ανταποκρινόμαστε σε αυτό που ζητούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι Βάσκοι πολίτες (…) ψηφίζοντας ναι” στην πρόταση μομφής, είπε ο Αϊτόρ Εστεμπάν, ο εκπρόσωπος των πέντε βουλευτών του κόμματος, στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων προκειμένου να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει 180.

Η αποχώρηση του Ραχόι θα μπορούσε να προκαλέσει μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη οδηγώντας σε περαιτέρω αναταραχή τις χρηματαγορές μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Δεν παραιτείται ο Ραχόι

Ο Ραχόι δεν θα παραιτηθεί ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφή σε βάρος του διαβεβαίωσε την Πέμπτη η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος (PP), Μαρία Ντολόρες δε Κοσπεδάλ.

«Ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα παραιτηθεί», είπε η Κοσπεδάλ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συζήτησης στο κοινοβούλιο ενόψει της ψηφοφορίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα