Ισπανία: “Σπάνε” ρεκόρ οι θερμοκρασίες – Ο πιο ζεστός Μάιος στην ιστορία της χώρας

Ισπανία: “Σπάνε” ρεκόρ οι θερμοκρασίες – Ο πιο ζεστός Μάιος στην ιστορία της χώρας
Καύσωνας στην Ισπανία AP

Αντιμέτωπη με τον πιο ζεστό Μάιο στην ιστορία της, βρίσκεται η Ισπανία, όπου λόγω του καύσωνα καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ. Ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Τον πιο ζεστό Μάιο από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα αρχεία, βιώνουν τμήματα της Ισπανίας, καθώς μια μάζα ζεστού, ξηρού αέρα φυσά από την Αφρική, φέρνοντας μαζί της σκόνη και θερμοκρασίες άνω των 40 C (106 F).

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας, Aemet, έχει προειδοποιήσει για ένα κύμα καύσωνα “εξαιρετικής έντασης”, με θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 15 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο και περισσότερο παρόμοιες με το υψηλό καλοκαίρι από τα μέσα Μαΐου.

“Οι πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Μαΐου ήταν εξαιρετικά ζεστές για την εποχή του χρόνου σε μεγάλο μέρος του κέντρου και νότια της χερσονήσου”, ανακοίνωσε η Aemet. “Σε πολλά μέρη η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, κάτι πρακτικά ανήκουστο τον Μάιο”.

Την Παρασκευή, ο υδράργυρος στο αεροδρόμιο της Σεβίλλης έφτασε τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ μια άλλη πόλη της Ανδαλουσίας, η Χαέν, κατέγραψε τη θερμοκρασία του πρώτου Μαΐου πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, καθώς τα θερμόμετρα κατέγραψαν άνευ προηγουμένου 40,3 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ.

Η πόλη Σεγκόβια, βορειοδυτικά της Μαδρίτης, αντιμετώπισε επίσης την πρώτη “τροπική” νύχτα του Μαΐου την Παρασκευή, καθώς οι θερμοκρασίες παρέμειναν πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες σε περιοχές της Ανδαλουσίας προβλέπεται να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου το απόγευμα του Σαββάτου.

Μεγάλο μέρος της Ισπανίας βρίσκεται σε κίτρινο συναγερμό, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ δεν υπάρχει “μετεωρολογικός κίνδυνος για τον πληθυσμό”, ορισμένες δραστηριότητες θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το εθνικό της σχέδιο για υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και συμβουλεύει τους πολίτες να παραμένουν ενυδατωμένοι και να φορούν ελαφριά ρούχα. Συνιστά επίσης να κινούνται προσεκτικά τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και οι χρόνια πάσχοντες.

Η Ισπανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία της ποτέ τον περασμένο Αύγουστο, όταν στην πόλη Μοντόρο της Ανδαλουσίας το θερμόμετρο έδειξε 47,4 βαθμούς Κελσίου.

Μια πρόσφατη μελέτη της Aemet έδειξε ότι η άφιξη των υψηλών αυτώβ θερμοκρασιών σε όλη την Ισπανία και τις Βαλεαρίδες Νήσους είχε έρθει κατά μέσο όρο 20 έως 40 ημέρες νωρίτερα τα τελευταία 71 χρόνια.

“Το καλοκαίρι τρώει την άνοιξη”, είπε ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της Aemet, στην El País την Παρασκευή.

“Αυτό που συμβαίνει ταιριάζει απόλυτα με μια κατάσταση όπου έχετε έναν θερμότερο πλανήτη”, είπε, προσθέτοντας ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν μια “άμεση και απτή [συνέπεια] της κλιματικής αλλαγής… Το κλίμα στην Ισπανία δεν είναι αυτό που συνήθιζα να ξέρω. Είναι πιο ακραίο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα