Ισραήλ: Ακυρώθηκε η ψηφοφορία στη βουλή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ισραήλ: Ακυρώθηκε η ψηφοφορία στη βουλή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
Το ισραηλινό Κοινοβούλιο(ΚΝΕΣΕΤ) AP

Το αριστερό κόμμα Meretz προσπαθεί από το 1989 να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων, όμως οι κυβερνήσεις του Ισραήλ απορρίπτουν τις απόπειρες αυτές εξαιτίας των σχέσεων που διατηρεί η χώρα με την Τουρκία.

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο του Ισραήλ για την αναγνώριση της “γενοκτονίας των Αρμενίων”, καθώς η κυβέρνηση είναι αντίθετη σε αυτή, δήλωσε η βουλευτής που είχε υποβάλει τη σχετική πρόταση.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, η Κνεσέτ είχε εγκρίνει την πρόταση της βουλευτή Ταμάρ Ζάντμπεργκ, του αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης Meretz, να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την “αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων”, έναν όρο που η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά.

Προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη της δεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ, η βουλευτής είχε ζητήσει η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.

Όμως ακόμη και τώρα η κυβέρνηση και ο κυβερνών συνασπισμός στο Ισραήλ αντιτίθεται στην ψηφοφορία, δήλωσε η Ζάντμπεργκ.

“Παρά τις υποσχέσεις και τις καθυστερήσεις (…) η κυβέρνηση και ο συνασπισμός αρνούνται να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων”, έγραψε στο Twitter χθες το βράδυ η βουλευτής, επισημαίνοντας ότι “αναγκάστηκε να ακυρώσει την ψηφοφορία”.

Αν και αυτή η πρόταση δεν μπορούσε να θεωρηθεί ότι προέρχεται από την ισραηλινή κυβέρνηση, θα δηλητηριάζε τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Το Meretz προσπαθεί από το 1989 να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων, όμως οι κυβερνήσεις του Ισραήλ απορρίπτουν τις απόπειρες αυτές εξαιτίας των σχέσεων που διατηρεί η χώρα με την Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα