Ισραήλ – Παλαιστίνη: Συμφωνία για δημιουργία “μηχανισμού” για τον περιορισμό της βίας

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Συμφωνία για δημιουργία “μηχανισμού” για τον περιορισμό της βίας
Israeli soldiers deploy tear gas to disperse settlers and Palestinians attacking each other's cars on the main road in Hawara, Friday, March 3, 2023. On Sunday, two Israelis were killed by a Palestinian gunman in the northern West Bank, triggering a rampage in which Israeli settlers torched dozens of cars and homes in the Palestinian town and one Palestinian was killed. It was the worst such violence in decades. (AP Photo/Maya Alleruzzo) 2023 Maya Alleruzzo/AP

Την αναγκαιότητα να αποτραπούν ενέργειες που θα διαταράξουν την ιερότητα των Ιερών Τόπων στην Ιερουσαλήμ στη διάρκεια του Ραμαζανιού, υπογράμμισαν Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή.

Το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησαν την Κυριακή (19/03) να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό προκειμένου να περιοριστεί η βία, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο θέρετρο του Σαρμ ελ-Σέιχ στην Αίγυπτο, με στόχο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη ενόψει του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκινά αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση αυτή, στην οποία παρέστησαν αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο τόσο οι Παλαιστίνιοι όσοι και οι Ισραηλινοί να αποτρέψουν ενέργειες που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ιερότητα των Ιερών Τόπων στην Ιερουσαλήμ στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Παράλληλα οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση και επαναβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που έλαβαν σε προηγούμενη συνάντησή τους στην Ακάμπα τον Φεβρουάριο. Αυτές περιελάμβαναν τη δέσμευση των Ισραηλινών να αναστείλουν για τέσσερις μήνες τις συζητήσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών τους εβραϊκούς οικισμούς και να σταματήσουν για έξι μήνες την έκδοση αδειών για οικισμούς που έχουν ανεγερθεί χωρίς άδεια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα