#IStandWithAhmed. Λευκός Οίκος και Ζούκερμπεργκ καλούν τον 14χρονο που συνελήφθη για αυτοσχέδιο ρολόι

default image

Ο Λευκός Οίκος στέλνει πρόσκληση σε 14χρονο μαθητή που συνελήφθη στο Τέξας για κατασκευή αυτοσχέδιου ρολογιού (Pics+Vid)

Ένας έφηβος στο Τέξας, που συνελήφθη στο σχολείο του στη περιοχή του Ντάλας αυτή την εβδομάδα γιατί έφερε μαζί του ένα αυτοσχέδιο ρολόι που οι αρχές του σχολείου θεώρησαν αυτοσχέδια βόμβα, κέρδισε μια προσωπική πρόσκληση από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να συμμετάσχει σε μια βραδιά αστρονομίας στο Λευκό Οίκο.

Ο Άχμεντ Μοχάμεντ, 14, κατηγορήθηκε ότι έφτιαξε μια ψεύτικη βόμβα, είπε η αστυνομία στη σχολική περιφέρεια Έρβινγκ. Το Συμβούλιο Αμερικανικών-Ισλαμικών Σχέσεων είπε ότι είναι μουσουλμάνος και η περίπτωσή του αποτελεί παράδειγμα θρησκευτικής προκατάληψης.

Ο μαθητής της τρίτης γυμνασίου, που φορούσε μια μπλούζα της NASA, απομακρύνθηκε από το σχολείο MacArthur σε χειροπέδες τη Δευτέρα γιατί έφτιαξε κάτι με σκοπό να εντυπωσιάσει τους νέους συμμαθητές και δασκάλους τους. Η αστυνομία τον προσήγαγε στο τμήμα, πήρε τα δακτυλικά του αποτυπώματα και τον φωτογράφησε. Αφέθηκε ελεύθερος όταν ήρθαν οι γονείς του να τον πάρουν.

Χθες έγινε φαινόμενο στο διαδίκτυο.

 

“Ωραίο ρολόι, Άχμεντ. Θες να το φέρεις στο Λευκό Οίκο; Θα έπρεπε να εμπνεύσουμε περισσότερα παιδιά σαν κι εσένα να ενδιαφερθούν για τις επιστήμες. Αυτό κάνει την Αμερική σπουδαία,” είπε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος Ομπάμα. Το γραφείο του προέδρου προσκάλεσε τον Μοχάμεντ να συμμετάσχει στην μηνιαία “βραδιά αστρονομίας” με αστροναύτες της NASA και άλλα νεαρά άτομα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους, ο οποίος πρόσθεσε ότι “στη περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι τουλάχιστον μερικοί από τους δασκάλους του Άχμεντ απέτυχαν στο ρόλο τους. Είναι κρίμα.”

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ επίσης προσκάλεσε τον έφηβο να επισκεφθεί την εταιρεία του στην Καλιφόρνια. “Το να έχει κανείς τις δεξιότητες και τη φιλοδοξία να χτίσει κάτι ωραίο θα έπρεπε να οδηγήσει σε επικρότηση, όχι σε σύλληψη. Το μέλλον ανήκει σε άτομα σαν τον Άχμεντ,” έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στην σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο.

Το επεισόδιο εκτοξεύτηκε στην πρώτη θέση δημοφιλών θεμάτων της μέρας στο Twitter, με το ξεκίνημα της καμπάνιας του κοινωνικού δικτύου με όνομα #IStandWithAhmed (“Υποστηρίζω τον Άχμεντ”), με 600.000 άτομα να το παρακολουθούν, πολλά από αυτά ασκώντας κριτική στο τοπικό σχολικό σύστημα και την αστυνομία.

“Το χόμπυ μου είναι να εφευρίσκω πράγματα,” είπε ο Μοχάμεντ στην εφημερίδα Dallas Morning News σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Είπε στην εφημερίδα ότι του αρέσει η ρομποτική και ήθελε να συνεχίσει στο λύκειο, γι’ αυτό και έδειξε το ρολόι – που είχε ψηφιακή οθόνη και πίνακα κυκλώματος – στη δασκάλα του, η οποία τον κατήγγειλε στις αρχές.

“Με πήγαν σ΄ένα δωμάτιο γεμάτο με πέντε αστυνομικούς,” είπε ο Μοχάμεντ στην εφημερίδα, η οποία πρόσθεσε ότι πήρε αποβολή από το σχολείο.

Εκπρόσωπος της σχολικής περιφέρειας Έρβινγκ είπε σε συνέντευξη τύπου ότι οι υπεύθυνοι του σχολείου δεν μπορούσαν να συζητήσουν το θέμα γιατί ήθελαν να προστατέψουν την ιδιωτικότητα του μαθητή. Η αστυνομία είπε ότι δεν έχουν κατατεθεί μηνύσεις και ότι θεωροεί πως η υπόθεση έχει λήξει, ενώ εξήγησε ότι επειδή η συσκευή ήταν σε βαλιτσάκι μπορούσε να περάσει ως βόμβα. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τζέιμς Μακ Λέλαν είπε ότι η θρησκεία του Μοχάμεντ δεν είχε τίποτα να κάνει με την αντίδραση των αστυνομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα