Ιστορική ανταλλαγή πρακτόρων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα. Χαλαρώνει το εμπάργκο ο Ομπάμα

default image

Η ανταλλαγή του Άλαν Γκρος με τους τρεις Κουβανούς πράκτορες αναμένεται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στο Μαϊάμι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δεχτεί αρκετές αποδοκιμασίες τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και από τους Κουβανούς αντιφρονούντες στο Μαϊάμι γιατί δέχτηκε να ανταλλάξει τον 65χρονο Άλαν Γκρος με τρεις Κουβανούς κατασκόπους που κρατούνταν επί 16 χρόνια σε αμερικανικές φυλακές.

Αντιθέτως, η αποφυλάκιση των τριών αναμένεται ότι θα χαιρετιστεί ως εμφατική νίκη από την Αβάνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν την Κούβα ότι κρατούσε όμηρο τον Γκρος με στόχο να τον ανταλλάξει με πέντε κατασκόπους της. Οι κουβανικές αρχές συνέλαβαν τον Γκρος το 2009 και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία ότι επιχείρησε να φτιάξει μια παράνομη υπηρεσία Ίντερνετ για τους Εβραίους της Κούβας στο πλαίσιο ενός προγράμματος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).

Οι δικηγόροι και η οικογένεια του Γκρος ανέφεραν τους τελευταίους μήνες ότι ο 65χρονος ήταν καταβεβλημένος, έχει αδυνατίσει υπερβολικά και του έχουν πέσει πέντε δόντια.

Οι τρεις Κουβανοί πράκτορες που “ανταλλάχθηκαν” με τον Γκρος είναι ο 49χρονος Χεράρδο Ερνάντες, ο 56χρονος Αντόνιο Γκερέρο και ο 51χρονος Ραμόν Λαμπανίνιο. Άλλοι δύο, ο Ρενέ Γκονσάλες, 58 ετών και ο Φερνάντο Γκονσάλες, 51 ετών, είχαν ήδη αποφυλακιστεί αφού εξέτισαν τις ποινές τους.

Οι “Πέντε της Κούβας”

Οι αποκαλούμενοι “Πέντε της Κούβας” καταδικάστηκαν στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι κατασκόπευαν αντικαστρικούς εξόριστους στη Φλόριντα και παρακολουθούσαν αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Στην Κούβα θεωρούνται ήρωες επειδή κατάφεραν να διεισδύσουν σε οργανώσεις εξορίστων στη Φλόριντα σε μια περίοδο που εξτρεμιστές αντιφρονούντες έβαζαν βόμβες σε κουβανικά ξενοδοχεία.

Οι δύο από τους τρεις, ο Γκερέρο και ο Λαμπανίνιο, επρόκειτο να αποφυλακιστούν τα επόμενα χρόνια αλλά ο Χεράρδο Ερνάντες, ο φερόμενος ως επικεφαλής της ομάδας, είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια κάθειρξη για την κατάρριψη δύο αμερικανικών πολιτικών αεροσκαφών, το 1996, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Κουβανοαμερικανοί.

Οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά να ανταλλάξουν τον Γκρος με τους πράκτορες αλλά ο Λευκός Οίκος δεχόταν ολοένα και περισσότερες πιέσεις να παρέμβει καθώς η υγεία του 65χρονου επιδεινωνόταν ραγδαία. Τον περασμένο Απρίλιο, όταν πραγματοποίησε πενθήμερη απεργία πείνας, είχε ήδη χάσει περίπου 46 κιλά ενώ τον Μάιο, όταν έκλεισε τα 65 του, προειδοποίησε ότι προτιμά να πεθάνει παρά να γιορτάσει και τα 66α γενέθλιά του στη φυλακή.

Την “αλλαγή” της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Κούβα ενδέχεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος Ομπάμα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο

Η απελευθέρωση του Αμερικανού Άλαν Γκρος που κρατήθηκε επί πέντε χρόνια σε κουβανικές φυλακές ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για μια “σημαντική αναθεώρηση” της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Κούβα, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει εμπάργκο εδώ και περισσότερο από μισόν αιώνα, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων “για ανθρωπιστικούς λόγους”, όπως την χαρακτήρισε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, η Αβάνα απελευθέρωσε επίσης μια πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενώ η Ουάσινγκτον αποφυλάκισε τρεις Κουβανούς πράκτορες, τους Χεράρδο Ερνάντες, 49 ετών, Αντόνιο Γκερέρο, 56 ετών και Ραμόν Λαμπανίνιο, 51 ετών, που κρατούνταν από το 1998.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κούβας, Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, θα κάνουν ανακοινώσεις για τη σχέση των δύο χωρών ταυτόχρονα, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο πρόεδρος Ομπάμα πρόκειται να ανακοινώσει μια “αλλαγή” στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κούβας.

Επισήμως, οι ΗΠΑ και η Κούβα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1961. Από τον περασμένο Οκτώβριο πάντως λόγω της κρίσης του Έμπολα και τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της επιδημίας, οι δύο χώρες πολλαπλασίασαν τις “φιλικές ανταλλαγές” τους.

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί στη μεγάλη τους πλειονότητα τάσσονται υπέρ της αλλαγής πολιτικής απέναντι στην Κούβα, ακόμη και στη Φλόριντα όπου κατοικεί μια σημαντική αριθμητικά κοινότητα Κουβανών αντικαθεστωτικών.

Χαλάρωση του εμπάργκο και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε βάρος της Κούβας και άνοιγμα πρεσβείας στην Αβάνα σχεδιάζει ο πρόεδρος Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να χαλαρώσει το εμπάργκο αλλά και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος της Κούβας, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος του αμερικανικού Κογκρέσου.

Επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει επίσης να ανοίξει πρεσβεία στην Κούβα, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Αβάνα.

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισαν την απόφαση του Ομπάμα να “εξομαλύνει τις εμπορικές και ταξιδιωτικές σχέσεις” των ΗΠΑ με την Κούβα.

Ο Άλαν Γκρος, που αποφυλακίστηκε νωρίτερα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους, αναμένεται να φτάσει στις ΗΠΑ το μεσημέρι, την ίδια ώρα που πρόκειται να προβεί σε ανακοινώσεις για το θέμα αυτό ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα