Ιστορική είσοδος της Suu Kyi στο κοινοβούλιο της Μιανμάρ

default image

Διαβάστε για την 66χρονη Νομπελίστρια, που ήταν 22 χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό και φέρεται να σάρωσε στις εκλογές

Ντελίριο ενθουσιασμού επικρατεί στη Μιανμάρ, καθώς η ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Aung San Suu Kyi, πήρε ιστορική νίκη στις εκλογές που έγιναν στη χώρα την Κυριακή.

Εκατοντάδες άνθρωποι, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές όταν το κόμμα ανακοίνωσε ότι η 66χρονη Suu Kyi κέρδισε κοινοβουλευτική έδρα για πρώτη φορά. Μάλιστα πολλοί περίμεναν και αρκετές ώρες και σε αποπνικτική ατμόσφαιρα από τη ζέστη, για να της σφίξουν το χέρι.

Η Νομπελίστρια, που ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό για 22 χρόνια, πήρε περίπου το 99% των ψήφων στην εκλογική περιφέρεια του Kawhmu, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η εκλογική διαδικασία πάντως δεν κύλησε ομαλά, αφού υπήρξαν παράπονα από ψηφοφόρους για απουσία των ονομάτων τους από τους καταλόγους ενώ έγιναν και καταγγελίες για παρατυπίες.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει διάχυτη η αισιοδοξία ότι με την εκλογή της Suu Kyi θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα, η οποία για σχεδόν μισό αιώνα είχε χούντα ενώ ακόμα ταλανίζεται από μάχες των κυβερνητικών στρατευμάτων με τους αντάρτες και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το εμπάργκο από τη Δύση να είναι σε συνεχίζει να είναι σε ισχύ. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα