Ιταλία: Μετά την Μαφία και η Μελόνι κυνηγάει τον Σαβιάνο – Την είχε πει “κάθαρμα”

Ιταλία: Μετά την Μαφία και η Μελόνι κυνηγάει τον Σαβιάνο – Την είχε πει “κάθαρμα”
Ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ρομπέρτο Σαβιάνο AP Photo/Luca Bruno

Ξεκίνησε η δίκη του διάσημου Ιταλού δημοσιογράφου και συγγραφέα της "Γόμορρα" επειδή είχε αποκαλέσει "κάθαρμα" την Ιταλίδα ακροδεξιά πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος, Ρομπέρτο Σαβιάνο, διάσημος για το βιβλίο του “Γόμορρα” κατά της ιταλικής μαφίας, βρέθηκε σήμερα Τρίτη (15/11) στο εδώλιο του κατηγορουμένου για συκοφαντική δυσφήμηση της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Συγκεκριμένα ο Ιταλός συγγραφέας δικάζεται, επειδή το 2020 αποκάλεσε “κάθαρμα” την Ιταλίδα πρωθυπουργό, με αφορμή προηγούμενες δηλώσεις της, στις οποίες έλεγε ότι “τα σκάφη των ΜΚΟ που επιχειρούν να σώσουν πρόσφυγες πρέπει να βυθίζονται”.

Το χρονικό

Οι δηλώσεις Μελόνι έγιναν τον Δεκέμβριο του 2020, μετά από το ναυάγιο τουλάχιστον 111 προσφύγων από τη Γουινέα, στο οποίο σκοτώθηκε και ένα βρέφος 6 μηνών. Το νήπιο διασώθηκε αρχικά από το πλοίο Open Arms αλλά κατέληξε πριν προλάβουν να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, κλήθηκε να σχολιάσει το ναυάγιο και τη στάση Μελόνι και Σαλβίνι, ηγέτη της ακροδεξιάς “Λέγκα του Βορρά”. Υπήρξε ιδιαίτερο επικριτκός και αφού δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είπε:

“Θέλω απλά να πω στη Μελόν και στον Σαλβίνι το εξής: Είσαστε καθάρματα! Πώς μπορέσατε;“.

Άνιση αναμέτρηση

Η ένωση συγγραφέων PEN International, που υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, απηύθυνε ανοικτή επιστολή στην κυρία Μελόνι, παροτρύνοντάς τη να αποσύρει τη μήνυσή της.

Ο κ. Σαβιάνο, 43 ετών“, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο “έχει μπροστά του εντελώς άνιση αναμέτρηση, οπωσδήποτε γκροτέσκα, ενώ οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας προειδοποιούν πως η δίκη στέλνει μήνυμα που “παγώνει” στους δημοσιογράφους“.

Για τον συγγραφέα η μήνυση και η δίκη έχουν πάνω απ’ όλα σκοπό “να εκφοβιστεί ένας για να εκφοβιστούν εκατό”.

“Θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους δημοσιογράφους να καταγράφουν τι συμβαίνει αν περνάνε από δίκη όταν επικρίνουν την εξουσία και απάνθρωπες πολιτικές“, δήλωσε ο κ. Σαβιάνο.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, τέτοιες δίκες είναι χαρακτηριστικές της κουλτούρας στην Ιταλία που θέλει προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, ιδίως πολιτικούς, να εκφοβίζουν δημοσιογράφους με επανειλημμένες μηνύσεις.

Η Ιταλία κατατάσσεται στην 58η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF). Είναι η χαμηλότερη μεταξύ των κρατών της δυτικής Ευρώπης.

Η δίκη του δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει ο κ. Σαβιάνο για συκοφαντική δυσφήμηση. Το 2018, ο Ματέο Σαλβίνι κατέθεσε μήνυση σε βάρος του διότι τον αποκαλούσε «Il Ministro della Malavita» («υπουργό Υποκόσμου»). Αυτή η δίκη αναμένεται να αρχίσει τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα