Ιταλία: Ο νέος υπουργός οικονομικών επιθυμεί την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ

Ιταλία: Ο νέος υπουργός οικονομικών επιθυμεί την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ
Οι αντιδράσεις της Ευρώπης για τις εξελίξεις στην Ιταλία AP

Ο καθηγητής οικονομικών που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μπορεί να μην είναι ευρωσκεπτικιστής, θα έβλεπε όμως με πολύ καλό μάτι την αποπομπή από την ευρωζώνη της Γερμανίας

Η είδηση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των ακροδεξιών της Λέγκας του Βορρά και των λαϊκιστών του Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη, καθώς μια νέα κυβέρνηση στην γειτονική χώρα ενδέχεται να φέρει ραγδαίες αλλαγές σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η νέα πρόταση των δύο κομματικών σχηματισμών για το υπουργείο Οικονομικών, ο καθηγητής Τζιοβάνι Τρία, φαίνεται πως έδωσε τη λύση και ξεπέρασε τον πολιτικό σκόπελο και τις αντιρρήσεις Ματαρέλα για την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

Η νέα πρόταση των δύο κομματικών σχηματισμών για το υπουργείο Οικονομικών, ο καθηγητής Τζιοβάνι Τρία

Ποιος είναι όμως ο κατά πώς όλα δείχνουν, νέος υπουργός οικονομικών και γιατί ούτε η δική του παρουσία δεν μοιάζει να καταπραΰνει τα πνεύματα εντός της ευρωζώνης;

Απόφοιτος Νομικής, από το πανεπιστήμιο “Λα Σαπιένζα” της Ρώμης το 1971, ο νέος υπουργός οικονομικών υπήρξε ενεργός στον χώρο των οικονομικών και την ακαδημαϊκή κοινότητα για περισσότερα από 35 χρόνια, ενώ φαίνεται πως εξειδικεύεται στην οικονομική ανάπτυξη, τις δημόσιες επενδύσεις και την αξιολόγηση έργων, αλλά και τον ρόλο των θεσμών στην αναπτυξιακή πορεία μιας χώρας.

Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia.

Ορισμένα πρόσφατα άρθρα του Τζοβάνι Τρία καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση άποψης για το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».

Μέσα η Ιταλία, έξω η Γερμανία

Σε αντίθεση με τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαλβόνε, που αποτέλεσε άλλωστε και το κόκκινο πανί για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο κατά τα φαινόμενα νέος υπουργός Οικονομικών δεν είναι υπέρμαχος μιας εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μοιάζει να διαφωνεί με τις θέσεις του Σαλβόνε.

Άλλωστε, σε άρθρο παρέμβασή του πριν από δυο εβδομάδες ο καθηγητής σημειώνει πως δύο εξέχοντες οικονομολόγοι με τους οποίους συμφωνεί απόλυτα, είναι ο Τζιόρτζιο Λα Μάλφα και ο Πάολο Σαλβόνε. Έτσι, αντί να αποχωρήσει η Ιταλία, ο νέος υπουργός οικονομικών θα έβλεπε με πολύ θετικό τρόπο την αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ. “Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει (σε ​​όσους υποστηρίζουν το αναπόφευκτο της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ), υποστηρίζοντας ότι είναι η Γερμανία που πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, καθώς το πλεόνασμα του εμπορικού της ισοζυγίου δεν είναι συμβατό με το καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας που υπάρχει στην ευρωζώνη ή τουλάχιστον να αποδεχθεί τη μετάβαση σε ένα καθεστώς ρυθμιζόμενων σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών” σημειώνουν οι δύο οικονομολόγοι μια θέση που κατά τον Τρία είναι: “μια σοβαρή οικονομική ανάλυση, και όχι ένα αστείο πολιτικών εναντίον του ευρώ”.

Για τον οικονομολόγο, που αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΕΕ στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, το πλεόνασμα στο Βερολίνο, αποτελεί μια καταφανή αποτυχία σύγκλισης στο οικονομικό πεδίο ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης. Μια ευρωζώνη που έχει καταφέρει και σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες ωστόσο δεν αναιρούν την παραπάνω αποτυχία.

Τέρμα στη λιτότητα

Ωστόσο, ο Τζιοβάνι Τρία έχει εκφράσει στο παρελθόν από τη θέση του καθηγητή οικονομικών σοβαρές επιφυλάξεις για την σχεδιαζόμενη πολιτική εντός της ευρωζώνης και δη, τα μέτρα λιτότητας και την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που έρχεται από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε παλιότερη επιστημονική του δημοσίευση, το χρέος των κρατών μελών που συναποτελούν την ευρωζώνη θα βαίνει διογκούμενο και δεν πρόκειται να αντιστραφεί το κλίμα με το υπάρχον μίγμα αντιμετώπισης της οικονομίας. Η βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να στηριχθεί σε ένα μίγμα λιτότητας, ανάπτυξης και πληθωρισμού, καθώς η πρώτη αναιρεί τα δύο τελευταία. Αντίθετα, ο καθηγητής υποστηρίζει πως ο τρόπος να αντιμετωπιστεί το κρατικό χρέος είναι μέσω γενναίων δημόσιων επενδύσεων.

Ο Τζοβάνι Τρία έχει επίσης ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα