Ιταλία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού

Ιταλία: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού
(AP/Antonio Calanni)

Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αναμένεται να αποφασίσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι θα αποφασίσει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του κορονοϊού μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί πιθανότατα αύριο, με συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, η παράταση αυτή είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας για την ταχύτατη διάδοση της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και των επαφών του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού με τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνησή του.

Στο μεταξύ, σήμερα στη χώρα καταγράφηκαν 12.712 νέα κρούσματα κορονοϊού, με 98 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 313. 536 διαγνωστικά τεστ, το 4% από τα οποία προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 856 ασθενείς με covid 19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 6.951.

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 5.238.221 μολύνσεις κορονοϊού και 134.929 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ιταλία: Σε ισχύ νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους πολίτες

Από την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκαν σε ισχύ νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους πολίτες στην Ιταλία, καθώς πλέον δεν μπορούν να πάνε στο σινεμά, στο θέατρο, σε συναυλίες και σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Μόνη εξαίρεση από την ρύθμιση, οι πρόσφατα ιαθέντες από την Covid-19, οι οποίοι έχουν επίσης πρόσβαση στο «σούπερ πάσο» που δίδεται στους εμβολιασμένους. Το «βασικό πάσο», το οποίο χορηγείται έπειτα από αρνητικό διαγνωστικό τεστ χρησιμεύει μόνο για την πρόσβαση στον χώρο εργασία.

Το «βασικό πάσο», το οποίο απαιτούνταν για την πρόσβαση στο αεροπλάνο ή στα τρένα μεγάλων αποστάσεων , θα απαιτείται πλέον και για τις τοπικές μετακινήσεις (μετρό, λεωφορείο και τοπικά τρένα).

Στην Ρώμη, πρόστιμο 400 ευρώ επιβλήθηκε σε 50χρονο που κατέβηκε από το λεωφορείο χωρίς πάσο κοντά στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την Corriere della Sera. «Δεν το έχω διότι ήθελα να εμβολιασθώ τις επόμενες μέρες», δικαιολογήθηκε.

Περί το 85% των άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η εμβολιαστική εκστρατεία για την τρίτη αναμνηστική δόση βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για τα παιδιά 5 έως 11 ετών.

Το «βασικό πάσο» εισήχθη τον Αύγουστο και εξασφάλιζε πρόσβαση στο σινεμά, στο θέατρο, στο μουσείο και στα εστιατόρια. Τον Οκτώβριο, έγινε υποχρεωτικό για όλους τους εργασιακούς χώρους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα