Ιταλία: Πολιτική αντιπαράθεση για το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς

Ιταλία: Πολιτική αντιπαράθεση για το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς
Οι τέσσερις Ιταλίδες αθλήτριες twitter

Ένα χρυσό μετάλλιο που προήλθε από τέσσερις έγχρωμες Ιταλίδες με καταγωγή από μετανάστες, στάθηκε αφορμή για μία άνευ προηγουμένου πολιτική αντιπαράθεση στην Ιταλία.

Το μέγεθος του διχασμού στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ιταλίας το τελευταίο διάστημα αποτυπώνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η διαμάχη που ξέσπασε από την αναμνηστική φωτογραφία των τεσσάρων αθλητριών που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο για λογαριασμό της χώρας στα 4×400 στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα.

Πανηγυρίζοντας μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, οι Λιμπάνια Γκρενότ, Μαρία Μπενεντίκτα Τσιγκμπόλου, Αγιομίντε Φολορούνσο και Ραφαέλα Λουκούντο, πόζαραν πανευτυχείς για την επιτυχία τους, κρατώντας μια ιταλική σημαία.

Λεπτομέρεια: Και οι τέσσερις κοπέλες είναι μαύρες. Η γεννημένη στην Κούβα Γκρενότ απέκτησε την ιταλική υπηκοότητα όταν παντρεύτηκε Ιταλό, η γεννημένη στη Ρώμη Τσιγκμπόλου έχει μητέρα Ιταλίδα και πατέρα Νιγηριανός, η Φολορούνσο έχει καταγωγή από τη Νιγηρία, ενώ η Λουκούντο γεννήθηκε στην Ιταλία από Σουδανούς γονείς.

Η φωτογραφία έγινε viral, καθώς θεωρήθηκε ως το ιδανικό μήνυμα ενάντια στη ξενοφοβία και το λαϊκισμό των φανατικών κατά των προσφύγων και των μεταναστών που καθοδηγούν πλέον την πολιτική της νέας ιταλικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα. Για κάποιους δε, υπήρξε ως η ιδανική απεικόνιση της ενσωμάτωσης και της πολυπολιτισμικότητας που δημιούργησαν το σύγχρονο προφίλ της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της Λέγκας, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ανήρτησε τη φωτογραφία στο Twitter, συγχαίροντας τις αθλήτριες και αφήνοντας “καρφιά” για τους μετανάστες και κάτω από ποιές συνθήκες αυτοί είναι αποδεκτοί στην Ιταλία. Ζητώντας πρόσθετα μέτρα από την ΕΕ κατά των μεταναστών, είπε πάντως ότι θα ήθελε να συναντήσει και να… αγκαλιάσει τις αθλήτριες.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, που σε δική του ανάρτηση μίλησε για «υπέροχα νέα» και «μια νίκη για μια Ιταλία χωρίς φόβο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο, ένας από τους πλέον σφοδρούς επικριτές του Ματέο Σαλβίνι, που τόνισε ότι “η πολυπολιτισμικότητα που γεννήθηκε από το δημοκρατικό όνειρο δεν θα σταματήσει (εξαιτίας της πολιτικής της νέας κυβέρνησης)

Η αποκορύφωση της διαμάχης ήρθε όταν ένας ακόμη υπουργός της κυβέρνησης, ο Τζανμάρκο Τσεντινάο, κατηγόρησε τους Ρέντσι και Σαβιάνο ως… “ρατσιστές”, θέλοντας να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, επειδή συνεχάρησαν μόνο τις συγκεκριμένες αθλήτριες και όχι όλους όσοι απέσπασαν μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα