Ιταλία προς Αίγυπτο: Θέλουμε την αλήθεια για τη δολοφονία του Ιταλού φοιτητή

default image

"Η Ιταλία επιμένει: θέλουμε την αλήθεια", δηλώνει ο Ιταλός ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι σχετικά με την εκδοχή της αιγυπτιακής αστυνομίας για τη δολοφονία του Ιταλού φοιτητή Ρετζένι

Τη δυσπιστία τους εξέφρασαν οι ιταλικές πολιτικές και δικαστικές αρχές για το πόρισμα της έρευνας της αιγυπτιακής αστυνομίας ότι ο Ιταλός φοιτητής Τζούλιο Ρετζένι, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος στις αρχές του Φεβρουαρίου, έπεσε θύμα μιας εγκληματικής συμμορίας.

“Η Ιταλία επιμένει: θέλουμε την αλήθεια”, υπογράμμισε σε μήνυμα που ανήρτησε χθες το βράδυ στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ λίγο νωρίτερα και η εισαγγελία της Ρώμης είχε απορρίψει τα πορίσματα αυτά της αιγυπτιακής έρευνας.

Ο ιταλικός Τύπος και οι δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι στην Αίγυπτο υποψιάζονται ότι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας απήγαγαν και βασάνισαν μέχρι θανάτου τον φοιτητή. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό αυτόν.

Η αιγυπτιακή αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι βρήκε τους δολοφόνους του Ρετζένι, δύο μήνες μετά την εξαφάνισή του, διευκρινίζοντας ότι σκότωσε και τα τέσσερα μέλη της εγκληματικής συμμορίας, η οποία είχε στην κατοχή της την τσάντα του φοιτητή και το διαβατήριό του. Επίσης σημείωσε ότι τα μέλη της συμμορίας αυτής “ειδικεύονταν στο να προσποιούνται τους αστυνομικούς και να απαγάγουν ξένους για να τους ληστεύουν”.

Ο Ρετζένι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 25 Ιανουαρίου ενώ βρισκόταν στο κέντρο του Καΐρου. Η σορός του βρέθηκε 9 ημέρες αργότερα στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου και έφερε σημάδια βασανισμού.

Ο νεαρός βρισκόταν στην Αίγυπτο στο πλαίσιο μιας μελέτης που έκανε για τα εργατικά κινήματα και τον συνδικαλισμό στη χώρα αυτή, ενώ είχε γράψει άρθρα επικριτικά για την αιγυπτιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με ιταλική εφημερίδα που τα είχε δημοσιεύσει.

Σύμφωνα με ιταλικές κυβερνητικές πηγές, οι αρχές υποσχέθηκαν στους γονείς του νεαρού φοιτητή ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Αίγυπτο για να εξακριβωθεί η αλήθεια.

“Η Ιταλία δεν θα ικανοποιηθεί ποτέ με κάτι πέραν της αλήθειας, όλης της αλήθειας”, υπογράμμισαν οι πηγές αυτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα