Ιταλία: Στις 24 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για νέο πρόεδρο – Φαβορί ο Ντράγκι

Ιταλία: Στις 24 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για νέο πρόεδρο – Φαβορί ο Ντράγκι
Ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη AP

Στις 24 του μήνα αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για τον διάδοχο του Σέρτζιο Ματαρέλα. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι και ποια η -πολύπλοκη- διαδικασία.

Το ιταλικό κοινοβούλιο συγκαλείται στις 24 Ιανουαρίου για να εκλέξει τον διάδοχο του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 3 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η ιταλική Βουλή.

Το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι να αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας παραμένει.

Ακόμη και αν οι αρμοδιότητές του είναι κυρίως συμβολικές, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας έχει ρόλο κλειδί σε περίπτωση κυβερνητικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο απερχόμενος πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα προσέφυγε το περασμένο Φεβρουάριο στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, όταν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία..

Η πολύπλοκη διαδικασία

Ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ο μόνος στην κούρσα: στον ιταλικό Τύπο κυκλοφορεί σειρά ονομάτων υποψηφίων για την διαδοχή του Σέρτζιο Ματαρέλα, του 80χρονου Σικελού που ενσάρκωσε την ενότητα μέσα στην θύελλα.

Ανάμεσα στα πλέον προβεβλημένα, ο χριστιανοδημοκράτης πρώην πρόεδρος της Βουλής Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, οι πρώην πρωθυπουργοί Πάολο Τζεντιλόνι, ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, και Τζουλιάνο Αμάτο, ο 82χρονος ευρωπαϊστής που συμμετείχε στην σύνταξη του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Ο τρόπος εκλογής του προέδρου από το Κοινοβούλιο είναι πολύπλοκος. Βουλευτές και γερουσιαστές, μαζί με τους εκπροσώπους των 20 ιταλικών περιφερειών, δηλαδή συνολικά περί τα χίλια άτομα συγκεντρώνονται για να ψηφίσουν.

Στους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, αλλά από τον 4ο γύρο, αρκεί η απλή πλειοψηφία. Η ψηφοφορία διεξάγεται με μυστική ψηφοφορία, γεγονός που κατά το παρελθόν έχει δημιουργήσει εκπλήξεις, αφού πολλοί δεν δίστασαν να παραβιάσουν την κομματική πειθαρχία.

Η αβεβαιότητα, κατά συνέπεια, παραμένει για την έκβαση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του προέδρου, «πράγμα χαρακτηριστικό της ιταλικής πολιτικής», παρατηρεί ο Lorenzo Codogno.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα