Ελεύθερος και καθαρός ο Στρος Καν

default image

Καταρρίφθηκαν όλες οι κατηγορίες που βάραιναν τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν. Ο δικαστής δέχθηκε την πρόταση του εισαγγελέα. Το σκεπτικό της απόφασης (Vid)

Ο Αμερικανός Δικαστής Μάικλ Όμπους αποφάσισε σήμερα να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν για σεξουαλικά εγκλήματα, μετά από αίτηση του εισαγγελέα, ο οποίος αποκάλυψε ψεύδη στις κατηγορίες της καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel στη Νέα Υόρκη.

Η απόφαση του δικαστή θέτει τέρμα σε ένα απίστευτο τρίμηνο δικαστικό σίριαλ που κόστισε στον DSK τη θέση του, ως Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις πιθανότητές του να θέσει υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία.

Πλέον ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, είναι ελεύθερος να μεταβεί στη Γαλλία ή όπου αλλού επιθυμεί.

Η εισαγγελική πρόταση

Οι εισαγγελείς που ανέλαβαν την υπόθεση μετά την κατάθεση της ενάγουσας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν έπεισε κανέναν ότι υπέστη σεξουαλική επίθεση και έκαναν λόγο για συντριπτικά ψέματά της.

Τελευταίο τηλεγράφημα μάλιστα, αναφέρει πως ο Στρος Καν και η Ντιαλό, είχαν σεξουαλική σχέση.

Ακόμη όμως και εάν αποδειχθεί πως ο Ντομινίκ Στρος Καν και η Ναφισάτου “είχαν σεξουαλική σχέση, που πολύ πιθανόν να διαλύθηκε”, γεγονός που ερευνάται ακόμη, δεν σημαίνει πως ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, την εξανάγκασε σε οποιαδήποτε ερωτική επαφή, αναφέρει ο εισαγγελέας Σάϊρους Βανς.

Η τελική απόφαση ωστόσο, αναμένεται σήμερα Τρίτη, καθώς ο δικαστής Μαϊκλ Ομπους δέχτηκε το αίτημα του εισαγγελέα Σάιρους Βανς, να σταματήσει η δίκη. Στην περίπτωση που τελικώς αθωωθεί ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα είναι αυτομάτως ελεύθερος να επιστρέψει άμεσα στη Γαλλία.

Στο μεταξύ, το σχετικό με τα συμπεράσματα των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης έγγραφο, στάλθηκε σε δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, με τη σαφή και αποφασιστικής σημασίας επισήμανση: “Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, δεν έχουμε πεισθεί για την ενοχή του κατηγορούμενου”.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς που έχει αναλάβει την υπόθεση, ζήτησε, με επιστολή του, προς το δικαστή Μάικλ Ομπους, να σταματήσει κάθε διαδικασία σε βάρος του Στρος Καν.

Ο Στρος Καν, που αναμένει την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου σήμερα, Τρίτη εξέφρασε την “ευγνωμοσύνη” του προς τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δικηγόροι του.

“Ο κ. Στρος-Καν και η οικογένειά του εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς το γραφείο του εισαγγελέα επειδή έλαβε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μας και κατέληξε εκουσίως στο ότι η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να πάει πιο μακριά”, αναφέρουν οι δικηγόροι του Στρος-Καν σε ανακοίνωσή τους.

Η Ναφισάτου Ντιαλό, η καμαριέρα η οποία έχει προσφύγει κατά του Ντομινίκ Στρος-Καν για σεξουαλική επίθεση, συναντήθηκε τη Δευτέρα για περίπου δέκα λεπτά με τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, λίγο πριν αυτός ζητήσει να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ο δικηγόρος της Ντιαλό Κένεθ Τόμσον, ο οποίος τη συνόδευε, κατήγγειλε άρνηση απονομής δικαιοσύνης σε σύντομες δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον εισαγγελέα.

“Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς αρνείται το δικαίωμα στη δικαιοσύνη μιας γυναίκας που είναι θύμα βιασμού”, δήλωσε ο Τόμσον.

“Δεν γύρισε απλώς την πλάτη σε ένα αθώο θύμα, αλλά και στις ιατρικές αποδείξεις”, προσέθεσε.

Διαμαρτυρίες γυναικών κατά της πιθανής απαλλαγής του Στρος Καν

Φεμινίστριες συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, διαμαρτυρόμενες για την αθώωση του Ντομινίκ Στρος Καν

Όπως και χθες Δευτέρα, περί τις είκοσι γυναίκες, που μάχονται για να μπει τέλος στη βία κατά των γυναικών, διαδήλωσαν κατά της απόφασης του εισαγγελέα Σαϊρους Βανς, να σταματήσει τη διαδικασία καταδίκης ή αθώωσης του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σήμερα, η ίδια ομάδα, που υποστηρίζει ότι υπήρξε σεξουαλική βία από τον Στρος Καν κατά της Ντιλό, επανέλαβε τη συγκέντρωση – διαμαρτυρία, θεωρώντας ότι η ποινική πτυχή της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί από τα δικαστήρια.

Θετικές οι αντιδράσεις των Σοσιαλιστών για τον Στρος Καν, σιωπηλός ο Πρόεδρος Σαρκοζί

Με χαρά αντέδρασαν οι περισσότεροι Γάλλοι σοσιαλιστές, στην ανακοίνωση της πιθανής απόσυρσης των κατηγοριών εναντίον του Ντομινίκ Στρος Καν, ενώ ο Κένεθ Τόμσον, ο δικηγόρος της καμαριέρας Νασοφάτου Ντιάλο, που κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για σεξουαλικά εγκλήματα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Σάιρους Βανς αρκέστηκε σε μια σύντομη ενημέρωση της πελάτισσας του.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ωστόσο, καθώς και η κυβέρνηση δεν είχαν καμία, άμεση τουλάχιστον, αντίδραση σχετική με τις θετικές για τον Στρος Καν εξελίξεις.

Η πρώην γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, η οποία πήρε τη θέση του Στρος Καν για την υποψηφιότητα της προεδρίας της Γαλλίας, μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε, δήλωσε ότι αισθάνεται “πολύ χαρούμενη”, αλλά επεσήμανε πως πρέπει πρώτα να “περιμένουμε την ετυμηγορία”.

Ο Ζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και στενός φίλος του Στρος Καν, εξέφρασε τη βαθύτατη χαρά του και δήλωσε πως δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως ο συνάδελφος και φίλος του θα μπορούσε και πάλι να δώσει έντονο παρόν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, από οποιοδήποτε πόστο.

Αν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα στην επιστροφή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι χρειάζονται το λιγότερο δύο μήνες για να αποκατασταθεί η εικόνα του Στρος Καν, με αποτέλεσμα να μην συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (που θα καθορίσουν τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου), που θα διεξαχθούν στις 9 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα