Κάιλας Σατιάρτι, ο Ινδός ακτιβιστής που μάχεται για τα δικαιώματα των παιδιών και κρατά ζωντανή την παράδοση του Γκάντι

default image

Το προφίλ του 60χρονου βραβευθέντα με Νόμπελ Ειρήνης, Κάιλας Σατιάρτι. Ο προστάτης των παιδιών στην Ινδία και όχι μόνο (Vid)

“Είναι μια τιμή προς όλα αυτά τα παιδιά που εξακολουθούν να υποφέρουν σε συνθήκες δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και τράφικινγκ”, δήλωσε ο Κάιλας Σατιάρτι μετά την ανακοίνωση του βραβείου Nόμπελ Ειρήνης.

Ο  60χρονος Ινδός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην απελευθέρωση των παιδιών από τη σύγχρονη δουλεία μοιράστηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης με την 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι η οποία έγινε γνωστή σε όλον τον πλανήτη, όταν την πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν στο κεφάλι για να την εμποδίσουν να πηγαίνει σχολείο.

“Τα εύσημα πηγαίνουν στους Ινδούς που μάχονται για να κρατήσουν τόσο ζωντανή τη δημοκρατία, στην οποία μπόρεσα να συνεχίσω να δίνω τη μάχη μου”, δήλωσε ο Σατιάρτι, σχετικά με τη βράβευσή του και προσέθεσε “Κάτι που γεννήθηκε στην Ινδία έχει γίνει παγκόσμιο και τώρα έχουμε ένα παγκόσμιο κίνημα εναντίον της παιδικής εργασίας. Μετά τη βράβευση αυτή, αισθάνομαι πως οι άνθρωποι θα δώσουν περισσότερη προσοχή στην υπόθεση των παιδιών στον κόσμο”.

Ο Κάιλας Σατιάρτι ήταν ευαισθητοποιημένος από πολύ μικρός. Όταν ήταν μόλις 6 ετών είχε δημιουργήσει ένα άτυπο κλαμπ ποδοσφαίρου, και με τα χρήματα όσων εγγράφονταν, πλήρωνε τα δίδακτρα φτωχών παιδιών! Μάλιστα, μαζί με ένα φίλο του μέσα σε μια μέρα μάζεψαν δωρεές 2.000 βιβλίων, ένα project που οδήγησε στο να δημιουργεί Τράπεζα Βιβλίου στη πόλη του.

Το 1980 ίδρυσε την οργάνωση Μπατσπάν Μπατσάο Αντολάν –Κίνημα Σώστε την Παιδική Ηλικία– (Bachpan Bachao Andolan ή “Save the Childhood Movement ) και έχει αναλάβει δράση για την προστασία των δικαιωμάτων χιλιάδων παιδιών.

Μάλιστα ο Σατιάρτι τότε εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα ως μηχανικός για να αφοσιωθεί στην απελευθέρωση παιδιών που εξαναγκάζονται σε δουλεία. Από το 1989 έχει απελευθερώσει περίπου 80.000 παιδιά-σκλάβους από διάφορες βιομηχανίες. Το έργο του δεν είναι διόλου εύκολο καθώς όταν ξεκίνησε έκανε εφόδους  σε εργοστάσια  όπου παιδιά ή και ολόκληρες οικογένειες ζούσαν σε αιχμαλωσία, δουλεύοντας σε άθλιες συνθήκες, και νηστικά για μέρες.

Ουκ ολίγες φορές έχει δεχτεί απειλές για τη σωματική του ακεραιτότητα ενώ έχουν δολοφονήσει δύο συνεργάτες του. Ωστόσο δεν φοβήθηκε και συνέχισε ακόμα πιο δυναμικά το έργο του. Ίδρυσε, επίσης, ένα διεθνές κίνημα, την ” Παγκόσμια Πορεία κατά της Παιδικής Εργασίας” (Global March Against Child Labor), ένα κίνημα – “ομπρέλα” για 2.000 ανθρωπιστικές οργανώσεις σε 140 χώρες.

Επίσης, έχει δημιουργήσει ένα κέντρο ψυχολογικής στήριξης και διδασκαλίας, το ” Μπαλ Ασραμ” στο Ρατζαστάν όπου προσφέρονται νέες ευκαιρίες στα παιδιά. Ηγείται επίσης ενός προγράμματος σε ινδικά χωριά, όπου οι κοινότητες δεσμεύονται ότι κανένα παιδί δεν θα δουλεύει και όλα, αγόρια και κορίτσια, θα πηγαίνουν σχολείο, ενώ είναι μέλος της Ομάδας Υψηλούς Επιπέδου Εκπαίδευσης, μια ομάδα που ασκεί πιέσεις διεθνώς για την εκπαίδευση.

Επιπλέον, ο Σατιάρτι ξεκίνησε το ” Rugmark“, ένα πρόγραμμα που πιστοποιεί ότι τα χαλιά δεν είναι προϊόντα παιδικής εργασίας, σε βιοτεχνίες που συμφωνούν να επιθεωρούνται τακτικά. Σκέφτηκε με αυτόν τον τρόπο πως αν οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο ήξεραν πως φτιάχνονται από παιδιά τα ακριβά και πολύχρωμα ινδικά χαλιά τους δεν θα τα αγόραζαν πια. Μάλιστα το εν λόγω πρόγραμμα σχεδιάζει να το επεκτείνει και σε άλλα προϊόντα, όπως οι μπάλες ποδοσφαίρου.

Επίσης, μέσω της Μπατσπάν Μπατσάο Αντολάν έχει δημιουργήσει ποικίλες καμπάνιες κατά του παιδικού τράφικνγκ και της παιδικής πορνείας, ενώ έχει βραβευτεί πολλάκις για τη δουλειά του, όπως το βραβείο Robert F. Kennedy για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 1995 αλλά και το  βραβείο του Υπερασπιστή της Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ το 2009.

Ο Σατιάρτι  είναι ένας ακτιβιστής που είχε δείξει “μεγάλο προσωπικό κουράγιο στο όλο εγχείρημά του να κρατά ζωντανή την παράδοση του Γκάντι”, όπως είπε άλλωστε και η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ. Ο 60χρονος που δεν το βάζει κάτω με τίποτα, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τα προστατεύσει.

Όπως έχει πει: “Η παιδική δουλεία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η ίδια η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά, αλλά θα δω το τέλος της παιδικής εργασίας στη διάρκεια της ζωής μου”.

Τέλος, αξίζει να δείτε το παρακάτω συγκλονιστικό βίντεο που είχε δημιουργήσει οργάνωσή του κατά της παιδικής πορνείας στην Ινδία. Σύμφωνα με την οργάνωση περίπου 40 κορίτσια κάτω των 15 ετών εξαναγκάζονται στην πορνεία κάθε μέρα στην εν λόγω χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα